Radiosporten mörkar Svenska folkets pris

Brenning: Vad är det ni försöker dölja?

SPORTBLADET

Det kallas ”Folkets pris” och ses av många idrottare som den absolut finaste utmärkelsen som går att vinna inom svensk idrott.

Mer Jerringpriset är inte lika genomskinligt som glastroféen kan verka.

För bakom den kristallklara fasaden gömmer sig avgörande siffror som Sveriges Radio vägrar visa för allmänheten.

”Den är inte lika tung i år, jag måste ha blivit starkare”, sa Sarah Sjöström när hon förra året tog emot Jerringpriset för andra året i följd. I år pekas hon, i konkurrens med golfaren Henrik Stenson, ut som favorit till en tredje raka titel.

Men trofén som Radiosporten delat ut sedan 1979 är inte bara tyngre än den ser ut. Den är inte i närheten av så genomskinlig som den verkar heller.

Vägrar redovisa siffrorna

När Sportbladet under julhelgen publicerade den årliga Inizio-undersökningen kring vem som är Sveriges mest populäre idrottare vann Zlatan Ibrahimovic med 29 procent av rösterna. Tvåa var Charlotte Kalla och först på tredje plats återfanns Sarah Sjöström. Henrik Stenson slutade femma.

1178 personer fick då svara tre namn på frågan ”Vilka nu aktiva svenska idrottare gillar du mest?”. Jag vill inte påstå att det är facit men det är anmärkningsvärt hur stor skillnad det är på den listan och Jerringprisets. För när Jerringpriset når Idrottsgalan på måndag är Zlatan Ibrahimovic redan utslagen, på tolfte plats.

Det är så stora skillnader mellan de två priserna att det vore intressant att verkligen undersöka varför. Tyvärr är det omöjligt. Detta då Radiosporten vägrar att redovisa hur många som egentligen röstat på vem i Jerringpriset.

– Vi redovisar de tre första och totalsiffran för antalet röster och det gör vi efter galans slut. Det är så många nivåer i omröstningen där de olika kandidaterna är kvar olika länge att det vore omöjligt att kommunicera de olika nivåerna och säga varför kandidat x bara fick så många röster jämfört med kandidat y. Det är en omöjlig kommunikation. Det blir äpplen och päron och slutsatser hit och dit. Det blir bara gegga av det, säger Radiosportens chef Markus Boger.

Jag förstår att det inte går att jämföra vinnaren som fått massor av röster i tv-sändningen med den som placerat sig på 15:e plats och därmed rykt redan i första omgången men det är en svaghet att Radiosporten inte ens redovisar hur många som röstat totalt i de olika omgångarna (där 15 kandidater först blev åtta och sedan fem innan galan börjar och de under den bantas ner till två finalister innan vinnaren presenteras). Frågan är också hur stort röstningsunderlaget egentligen är i Sveriges finaste idrottspris? Det är en fråga jag inte får svar på av Markus Boger men en snabb överslagsräkning av den statistik vi faktiskt har fått från förra året visar dystra siffror.

95 procent innan galan börjat

Totalt 327 384 röstade då på någon av de då 13 kandidaterna och totalt 95 procent av alla de rösterna tilldelades de fem kandidater som fortfarande återstod när tv-sändningen började. 249 290 av rösterna landade på topp tre.

Det innebär att de åtta kandidater som försvann innan galan fick dela på 16 369 röster – eller i snitt drygt 2000 röster var. Hur få röstade då egentligen på de allra sista?

Det är ingen hemlighet att vinnaren av Jerringpriset i praktiken utses under själva tv-sändningen. Det är då den stora majoriteten av rösterna kommer in (även om Radiosporten mörkar exakt hur stor andel). Det ger många svagheter som alla tidigare diskuterats.

Att du genom sympati kan dra fördel om du missar de andra priserna under galans gång, att du kan gynnas av ett humoruppträdande som involverar dig och går hem hos folket och att produktionens presentationsfilmer av idrottarna får påtaglig inverkan på hur folket sedan röstar. En känslostormande film som slår an något hos tittarna och röstsiffrorna kan gå upp.

Så är det och så får det vara för det är något alla vet om och därför kan anpassa sin syn på priset efter. Så borde det även vara med de tidiga röstningsomgångarna.

Då är det ännu allvarligare

För om Jerringpriset ska vara svenska folkets pris borde svenska folket ha rätt att se hur de egentligen har röstat. Hur många har egentligen varit med och bestämt att Zlatan Ibrahimovic, Damlandslaget och Mattias Ekström inte ska finnas med när omröstningen nu börjar på allvar i samband med måndagens Idrottsgala? Och hur stor makt kan ett enskilt förbund ha i att bära fram sin idrottare till de sista röstningsomgångarna?

Jag förstår Radiosportens förklaring att du inte kan jämföra äpplen och päron men jag tycker att det ska vara en självklarhet att i alla fall presentera det totala antalet röster vid varje röstningsomgång. Den andra möjliga förklaringen jag ser till att det inte sker är att röstningsantalet helt enkelt är så lågt innan Jerringpriset når Globen att ett offentliggörande hade kunnat skada prisets anseende.

Är det så är det ännu allvarligare att siffran mörkas.

Nej, lägg korten på bordet Radiosporten! Annars får vi sluta kalla Jerringpriset för ”Svenska folkets pris” och istället döpa om det till ”de inbitna Radiosporten-lyssnarna som även lyssnar på radion utanför bilen och därmed har möjlighet att skriva ner ett telefonnummer samtidigt som de lyssnar och sedan ovanpå det besitter tillräckligt passion för idrott för att ta sig tid att ringa telefonnumret och rösta på sin favoritkandidats pris”.

Inte lika medryckande, jag vet, men kanske mer ärligt. Med betoning på ”kanske” för säkert får vi helt enkelt inte veta.

Det vet bara Radiosporten.

* Idrottsgalan sänds i SVT 1 kl 21.00

FAKTA

Kandidaterna till Jerringpriset:

Tove Alexandersson, orientering

Henrik Stenson, golf

Jenny Rissveds, mountainbike

Peder Fredricson, ridsport

Sarah Sjöström, simning

Redan utslagna:

6) Mattias Ekström

7) Damlandslaget i fotboll

8) Isabelle Gulldén

9) Anna Holmlund

10) Frida Hansdotter

11) Maja Reichard

12) Zlatan Ibrahimovic

13) Marcus Svensson

14) Karl Forsman

15) Emma Johansson

FAKTA

Alla hålltider

20:00 Röda mattan vimmel.

20:07 Öppningsnummer: Zara Larsson

20:13 Entré: Kristin Kaspersen

20:14 Prisutdelning: Årets Nykomling och Lilla Bragdguldet

20:34 Prisutdelning: Årets Lag

20:49 Prisutdelning: Årets Ledare

20:57 Idrottsakademins Hederspris

21:10 Musiknummer: Danny Saucedo

21:15 Prisutdelning: Årets Kvinnliga Idrottare

21:28 Prisutdelning: Årets Manliga Idrottare

21:37 Prisutdelning: Bragdguldet

21:42 Musiknummer: Charlotte Perrelli

21:46 Prispallen och internationella medaljer

21:49 In memoriam

21:50 Musiknummer: Ebba Forsberg

21:56 Prisutdelning: Sportspegelpriset

22:00 Prisutdelning: Årets Prestation

22:07 Prisutdelning: Årets Peppare. Prisutdelare: H. K. H. Prins Daniel

22:12 Jerringfinalister: fem ska bli två

22:19 Prisutdelning: Radiosportens Jerringpris

22:25 Musiknummer: Zara Larsson