Raiders rookie blir historisk – debuterar i NFL-slutspelet

Foto: TT
Viasats NFL-expert Carl-Johan Björk om kvällens fajter.
SPORTBLADET

Oakland Raiders Connor Cook blir den första quarterbacken att NFL-debutera i en slutspelsmatch.

Cook och Raiders skulle vara starkt nederlagstippat, om det inte vore för att de möter ligans mest utskällda QB – Houston Texans Brock Osweiler.

Först bröt Raiders quarterbackstjärna och MVP-kandidat, Derek Carr benet.

Och i förra matchen gick även reserven Matt McGloin sönder.

Så nu är det alltså upp till reservens reserv, Raiders tredjeval, Connor Cook att försöka ta Raiders första slutspelsseger sedan 2002. Cook som fram till förra veckan aldrig varit ombytt till en NFL-match. Nu ska han, som den första quarterbacken i den 51-åriga Super Bowl-eran, debutera i en slutspelsmatch.

Cook är en rookie i ordets rätta betydelse. Han draftades i år i fjärde rundan som spelare nummer 100.

Han ställs mot Houston Texans, som har en av ligans mest kompetenta försvar. Det är ett faktum som få bestrider. Men trots Raiders rookie, är det frågan om Texans har en fördel på quarterbacksidan. För Brock Osweiler är kanske ligans mest hånade passare.

Men även om skadan på Carr var ödesdiger, och att det är skrämmande för en rookie att debutera i slutspel, så tror jag att Raiders vinner den första slutspelsfajten. De har ett mer komplett lag runtomkring QB-positionen.

Texans är enligt mig det sämsta laget i slutspelet och har velat fram och tillbaka på QB-positionen hela säsongen. Nu har de bestämt sig för att ge förtroendet till Osweiler trots att han varit en stor besvikelse. Houstons försvar är bra, men Raiders har mer offensiva vapen kring Cook.

I Pittsburgh ska Miami Dolphins försöka vinna sin första slutspelsmatch sedan 2000. Och även de tvingas att försöka göra det med en reserv-QB. Matt Moore gör sin fjärde start sedan ordinarie Ryan Tannehill skadade knät, och har hunnit att bli hyfsat varm i kläderna.

Går upp mot Bell och Brown

Moore är en betydligt mer solid QB än både Cook och Osweiler, men går upp emot ett tungt favorittippat Steelers.

Moore skulle behöva passa långt och djupt för att flytta fram positionerna och därigenom sätta Dolphins bästa offensiva vapen i position – running backen Jay Ajayi. Men risken för interceptions är stor, så Moore gör bäst i att hålla sig till ett enkelt spel med korta och mediumlånga passar för att långsamt försöka närma sig end zone.

Även försvarsmässigt har Dolphins ett delikat val att göra – antingen försöka plocka bort wide receivern Antonio Brown eller running backen Le´Veon Bell, som även han kan ta emot passar. Det är som att försöka värma hela kroppen med ett för kort täcke. Om man drar åt ena hållet så lämnar man sig blottad åt andra.

Steelers quarterback, superveteranen Ben Roethlisberger har varit skadad och lite rostig, men sett bra ut på slutet.

Med Big Ben, Bell och Brown har Steelers minst ett B-n för mycket att stå på för Dolphins defence.

Pittsburgh Steelers är enligt mig det enda hotet tillsammans med Kansas mot storfavoriten New England Patriots i AFC. Övriga lag är nog rökta.

▪▪▪

I Wisconsin fryser den beryktade tundran på. Temperaturer nedåt 20 grader väntas när Green Bay Packers ska ta emot New York Giants på Lambeau Field.

Med frusen och darrande hand plitar jag ned mitt Packerstips. För trots att quarterbacken Aaron Rodgers storspelar, så är försvaret skakigt. Men kan de bara hålla Giants under 30 poäng så ordnar nog Rodgers & co resten, och vinner den här matchen.

Fast det är enklare sagt än gjort. För på andra sidan väntar Eli Manning.

Quarterbacken Manning brukar bli en helt annan och bättre spelare i slutspelet.

Och båda gångerna han och Giants överraskande finalslog

Tom Bradys Patriots (2008, 2012), så gjorde de det via slutspelssegrar mot just Packers.

Giants är inte bara ett slutspelsspöke för Patriots.

FAKTA

CJ Björk tippar Wildcard-matherna

Houston Texans–Oakland Raiders (lördag 22.25, TV3 Sport HD, Viaplay)

Raiders halkade ner från andra seeden till AFC’s femte seed, så istället för en bye week så får det bära av till Houston och kamp om vidare spel i januari. Dock utan en viktig pusselbit, deras QB Derek Carr. Med Carr hade detta varit en lätt match, men med Connor Cook vid spakarna så kommer det bli desto svårare. Cook som blir historisk då han kommer bli den första QB under Super Bowl-eran att göra sin första NFL-start i en slutspelsmatch. Texans har valt att starta Brock Osweiler som har varit en besvikelse i år, men får nu en andra chans att bevisa motsatsen. Svår match att tippa.

Seattle Seahawks–Detroit Lions (lördag 02.15, TV3 Sport HD, Viaplay)

Historien visar att det är tufft att besöka Century Link Field i slutspelet, Seattle har nämligen vunnit nio raka hemmamatcher i slutspelet sen 2005. Lions QB Stafford har aldrig vunnit en slutspelsmatch, och trots att han har spelat riktigt bra i år så vinner Seahawks denna matchup.

Pittsburgh Steelers–Miami Dolphins (söndag 18.30, TV3 Sport HD, Viaplay)

Miami har haft sin bästa säsong sedan 2008, med Tannehills skada har det dock inte sett ljust ut. Enligt vissa källor så ska
Tannehill ha tränat med laget denna vecka, dock ytterst begränsat.

Matt Moore är den QB som ska leda Dolphins anfall, och i min mening en allt för stor uppgift för Moore.

Steelers tar hem denna Wildcard med trion Ben, Bell och Brown.

Green Bay Packers–NY Giants (söndag 22.40, TV3 Sport HD, Viaplay)

Eli Manning, denna eviga underdog som vunnit två Super Bowls, båda mot Patriots och Brady, och båda dessa gånger har han slagit ut Packers i slutspelet på vägen dit, 2007 var det i NFC Conference Final och säsongen 2011 var det i Divisional Round. Packers som å andra sidan är stekheta har vunnit de sista sex matcherna, och QB Aaron Rodgers har där passat fram till 15 TD’s och med 0 interceptions.

Jag tror på vinst för Packers med 3 poäng eller mindre.