”Om folk är förbannade är jag stolt”

SPORTBLADET

Boxaren Mikaela Laurén kallade det för en röstkupp.

Men Jerringprisvinnaren Peder Fredricson tar kritiken med ro.

– Om folk är förbannade och tycker att det är en röstkupp så är jag stolt över det, säger han till Sportbladet.

Foto: /2800

I gårkväll tog Peder Fredricson, 44, hem svenska folkets pris – Jerringpriset.

Ryttaren, som tog silver på OS med hästen All In, vann före Henrik Stenson och Sarah Sjöström vilket fick boxaren Mikaela Laurén att rasa.

– Hästfolket är som en sekt, de bara ringer och ringer. Jag vet inte ens vem den där ryttaren är, sa hon till Expressen.

– Jag tror att de har gått ihop. En inbördes fanclub med allt ridfolk och röstat järnet, utveckade boxaren till Aftonbladet under tisdagen.

”Förbundet har inte gjort något”

Jerringpristagaren själv tar dock kritiken med ro.

Fredricson säger att han anade att diskussionen skulle blossa upp – likt den gjorde när ryttaren Rolf-Göran Bengtsson vann priset 2011.

– Personligen bryr jag mig inte alls. Jag förstår att andra idrottsmän kan tycka att det är konstigt. Både Sarah och Henriks prestationer är fantastiska. Men samtidigt, om folk är förbannade och tycker att det är en röstkupp så är jag stolt över det. Det är vad sport handlar om – man ska engagera, aktivera sig och jobba hårt. På sätt och vis tycker jag att det bådar gott inför framtiden, säger Peder Fredricson till Sportbladet.

Och han säger att någon ”röstkupp” inte har organiserats av svensk ridsport.

– Nej, inga kampanjer eller så. Jag v-e-t att ridsportförbundet inte gjort något alls den här gången.

”Plingat en del i telefonen”

Varför tror du att kritiken uppstår så fort ridsporten tar hem priser?

– Det är väl två saker. Det ena är att hästfolket engagerar sig väldigt mycket. Det är aktiva från alla nivåer som aktiverat sig. Det är en fin sak. Och det andra är väl att folk blir förbannade för att de inte är så insatta. Det sänds inte så mycket hästhoppning, då blir det svårt att förstå vad det egentligen innebär och därmed inte så intressant. Det är en kombination av dessa delar.

Annars upplever Jerringprisvinnaren ett stort stöd.

Både inom ridsport-Sverige – där etablerade etablerade bloggerskan, ’Ponnymamman’, Ulrika Fåhraeus kallar kritiken som ”vedervärdigt nedsättande mot en stor idrottsman” – och från de som befann sig på galans efterfest i går där Fredricson firade.

– Man blir lite extra uppvaktad. Det var himla kul att se alla andra legendarer som gratulerar en. Det har även plingat till en del i telefonen även om jag inte vågat räkna alla än, säger Fredricson.