Teddy Lucic

Han är handbollens Teddy Lucic

Av: 

Johan Flinck

Albin Lagergren.
Albin Lagergren.

SPORTBLADET

PARIS. Albin Lagergren är handbollens Teddy Lucic.

Kanske är hela det svenska VM-laget det.

Sportbladets Johan Flinck.

Spelade han i division tre höll han division tre-klass. Drog han på sig den blågula tröjan var han landslagsmässig. Var det VM höll han VM-klass.

Teddy Lucic hade alltid en förmåga att hålla samma nivå som omgivningen, att hela tiden växa med uppgiften – lite i det tysta.

När jag ser Albin Lagergren i detta VM kommer jag ofrånkomligen att tänka på den gamle fotbollsbacken.

Han smyger med och är nästan alltid underskattad.

Lagergren betraktades inte som någon supertalang som ung även om han var med i j- och u-landslagen och blev UVM-guldhjälte 2013 när han gjorde flest mål finalen.

Då hade han vunnit den allsvenska skytteligan på våren i Varberg men det kom inga anbud för det. Tills IFK Kristianstad fick nobben av serben Stefan Terzic och sent erbjöd Lagergren ett kontrakt som back up till den betydligt mer prestigefulla värvningen av Andreas Cederholm.

Först förra våren, när Cederholm gick skadad, blev Lagergren förstavalet på högernio i Kristianstad.

Han kom med som reserv till Rio-OS och skrevs in till den sista, betydelselösa matchen mot Brasilien sedan Johan Jakobsson skadat sig.

Fick inte en röst

I handbollsligan har han varit den bästa högernian i höst, men det är Simon Jeppsson som varit ligans ”dominant” och ”årets komet”.

Till VM-uppladdningen kom Lagergren som back up till Johan Jakobsson.

När Sportbladet inför turneringen frågade nio av landets främsta experter om vilken svensk som får sitt genombrott i VM fick inte Lagergren en enda röst.

Förmodligen var det ingen som ens tänkte på honom för då var Jakobsson fortfarande spelbar. Men jag tror inte att han hade fått så många röster även efter Jakobssons hjärnskakning. Inte när ”supertalangerna” Lukas Nilsson och Simon Jeppsson fanns på den andra ytternian.

Men när Nilsson bitvis känts iskall och Jeppsson sett skakig ut här i Paris har Lagergren varit...tja. Lagergren, fast en uppdaterad version av den vi sett i tidigare landskamper, som i sin tur varit en uppdaterad version av den vi sett i Champions League, som varit en uppdaterad version av den vi sett i handbollsligan i år, som varit en uppdaterad version av den vi såg i handbollsligan i fjol... ja, ni fattar.

När Jakobsson fick boka av sin VM-resa var vi många som betecknade det som ”det sämsta som kunde hända” och var övertygade om att Andreas Cederholm skulle skrivas in. Men Kristján Andrésson valde att satsa allt på ett kort tills vidare med Lagergren som ensam högernia trots att han i praktiken är mästerskapsdebutant.

”Otroligt klok”

Där har han sprungit upp och ner nästan non-stop i tre VM-matcher och varit en av Sveriges absolut bästa spelare, inte minst om vi värdesätter tvåvägsspelare högt och det gör vi ju.

I försvaret har han till uppgift att plocka ner motståndarens storskytt, för att inte säga storstjärna, på vänsternio som oftast är en tvåmetersman.

Det gör Lagergren förbluffande bra trots sina blott 186 centimeter. Han gör det med styrka, snabba fötter och – inte minst – spelsinne.

Jag pratade med Andrésson om Lagergren i går.

– Albin är en otroligt klok spelare som är väldigt enkel att spela med för de andra spelarna. Han gör väldigt få fel och har bra högstakvalitet när han behöver ha det och är mycket duktig på att göra rätt val, sa förbundskaptenen.

Ändå tror jag inte att det är Lagergren folket hemma i ”stugorna” nämner först när de ska namnge någon av de nya spelarna i landslaget.

Han är fortfarande underskattad – av de flesta.

Det var Teddy Lucic också och det har hela detta lag varit.

Hela laget en ”Teddy Lucic”

Min känsla, efter matchen mot Danmark, är att Sverige som lag betraktat kanske också är ”en Teddy Lucic”; att man har förmågan att växa med uppgiften.

Nu menade man väl lite elakt om Teddy Lucic att om han gick ner ett par divisioner så sänkte han sig till den nivån också och utmärkte sig inte, än mindre dominerade.

Men när Sverige nu ställs mot svagare motstånd än Danmark i form av Qatar på onsdagskväll och Egypten på fredag så har man inte råd att sänka sig särskilt mycket från Danmarksmatchen.

Det lär behövas två segrar där för att få Ungern i en åttondelsfinal och slippa Tyskland och Kroatien.

Andrésson pratade en hel del om spelarnas förväntansbild efter att fått ett kvitto i Danmarksmatchen på att man kan skaka de bästa.

Jag förstod på honom att han såg det som en liten utmaning att få spelarna att förstå vad som tagit dem så här långt på så kort tid; nämligen det hårda jobbet både taktiskt, fysiskt och mentalt.

– Vi har fortfarande bara slagit Bahrain och Argentina. Vi har inte åstadkommit så mycket med det här laget ännu, sa Max Darj.

Det är en annan klok handbollsspelare – och människa.

Matchen mellan Sverige och Qatar spelas i morgon klockan 20.45 och sänds på Kanal 5.

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Teddy Lucic

Albin Lagergren

Handboll

Handbolls-VM (herrar)