Fick med sig allt – utom det viktigaste

ENOSHIMA. Segelbåtar, utrustning, tävlingskläder.

Medaljhoppen Fredrik Bergström och Anton Dahlberg fick med sig allt till Japan.

Utom kalsonger.

– Det blev en snackis, säger Dahlberg och skrattar.

I 470-klassen fortsätter duon att plocka placeringar. I race sju och åtta (totalt är det tio lopp innan finalen) seglade Bergström och Dahlberg starkt. De summerade dagen med en förstaplats och en femteplats och ligger därmed trea i totaltabellen inför de avslutande dagarna.

Det har varit många lopp under kort tid. Två slitna och av värmen överhettade svenskar mötte pressen efteråt. Förhållandena är tuffa utanför den japanska ön Enoshima där seglingstävlingarna avgörs.

– Det blev en seger och vi är tillbaka i matchen igen. Första racet seglar vi jättebra och andra får vi kämpa lite mer, säger Bergström.

Stora medaljchanser

Totalplaceringen är de belåtna med.

– Vi hade kniven mot strupen. Vi behövde verkligen segla bra. Nu gäller det att fortsätta på den här vågen även i morgon, säger Dahlberg.

Sverige ligger alltså trea efter Spanien och guldfavoriterna Australien, där de senare tagit en stor ledning efter många fina lopp.

– Australien har seglat fantastiskt. De har tagit ett järngrepp över det här. Så är det. Men sen är det öppet. Vi måste prestera vad vi kan.

Missförstånd med SOK

Själva seglingen har flutit på större missöden. Värre då med andra praktiska bestyr. För när seglarna åkte till Japan råkade de ut för ett kommunikativt missförstånd med SOK.

De räknade med att den olympiska kommittén skulle leverera alla typer av kläder till idrottarna.

– Vi trodde att vi skulle få allt. Vi hade givetvis tagit med oss alla olika seglarkläder vi behöver ute på vattnet.

”Fredrik blir inte glad”

Kalsonger och strumpor var däremot kvar hemma i Sverige.

– Hela seglingslandslaget hade samma problem. Vi hade bara några enstaka par. För en månad i Japan... det blev lite struligt, säger Dahlberg och skrattar innan han fortsätter:

– Det blev en snackis förstås. Okej, som seglare är man ju van vid att vara ute länge och fått använda kalsonger fyra gånger och bara vänt kalsongerna ut och in. Men då blir inte Fredrik så glad.

Tur då att olympierna sponsras av ett japanskt klädföretag. En leverans med kalsonger och strumpor skickades raskt till seglarna.

– Det löste sig! Där var Uniqlo kanonbra och har hjälpt oss.

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström.
Anton Dahlberg och Fredrik Bergström.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.