Therese Johaugs vädjan – inför domen

Foto: Heiko Junge/TT
SPORTBLADET

Fallet Therese Johaug, 28, ligger i händerna på Cas, idrottens skiljedomstol.

Nu begär längdstjärnan att rättsprocessen hålls inför öppna dörrar.

– Det är bättre med öppenhet än att det uppstår spekulationer, säger advokaten Christian B. Hjort till Dagbladet.

Therese Johaug testade positivt för den anabola steroiden clostebol och dömdes av Antidoping Norge till 13 månaders avstängning för att ha brutit mot dopningsreglerna. Fis (Internationella skidförbundet) valde dock att överklaga domen till Cas (Idrottens internationella skiljedomstol) och därmed riskerar längdstjärnan ett hårdare straff.

Nu vädjar Johaug om att rättsprocessen ska hållas inför öppna dörrar.

”Belastning”

– Optimalt sett så borde förhandlingarna vara öppna. Även om pressens närvaro innebär en belastning för Therese, så är det ändå bättre med öppenhet än att det uppstår spekulationer i efterhand om vad som har hänt, säger Johaugs advokat, Christian B. Hjort, till Dagbladet.

Senast, när norska riksidrottsförbundet kallade in Johaug för extra förhör, fick pressen vara på plats och referera processen.

Något som inte är fallet denna gång.

– Efter det jag har hört så är Cas-förhör inte öppna inför pressen, säger B. Hjort.

”Ingen större semester”

Johaug ligger för tillfället i hårdträning inför nästa säsong och har berättat att träningen kommer gå före semestern i sommar.

– Det blir nog ingen större semester för henne, kanske några få dagar emellanåt. Therese är väldigt motiverad att träna, säger tränaren Pål Gunnar Mikkelsplass enligt VG.

ARTIKELN HANDLAR OM