Hector flyger in sin mentala coach till VM

Sara Hector om sin tuffaste fajt: Hänger 100 procent på huvudet

SPORTBLADET

ST MORITZ. VM för två år sedan blev inte vad Sara Hector hade tänkt sig.

Nu har hon blixtinkallat sin mentala coach Carl Magnus Helin för att inte göra samma misstag.

– Jag har alla förutsättningar, nu är det bara att huvudet ska prestera
också, säger 24-åringen.

Foto: AP TT / NTB SCANPIX

Sara Hector har bara gjort två tävlingar sedan comebacken efter knäskadan. Ändå finns förhoppningar om att hon ska kunna överraska i dagens storslalom.

Hector var snabbast av alla i det andra åket i sista tävlingen inför VM och klättrade 20 placeringar till en sjätteplats.

Målet: Ha sjukt roligt

Men 24-åringen vill inte sätta någon press på sig själv.

– Mitt mål är bara att ha sjukt roligt och njuta av hela dagen och prestera på max. Resultat kan inte jag påverka så det får vi se..., säger hon.

Inför VM för två år sedan i Vail och Beaver Creek hade Hector tagit sin första världscupseger och var ett av de stora svenskhoppen. Men mästerskapet blev en besvikelse efter att hon blivit tia i storslalom och 23:a i slalom.

– Där tog jag några tabbar, men det är ju bra att ha gått igenom det nu. Förhoppningsvis gör jag inte samma tabbar igen.

”Det är superlyx”

Det var just den mentala biten som spökade då, och under årets förläger i italienska Watles kände Sara Hector att något inte riktigt stämde. Hon beslutade därför sig för att flyga ner mentala tränaren Carl Magnus Helin till VM. Han anlände till St Moritz i tisdags och det har gett resultat.

– Han var med i Maribor och det funkade väldigt bra. Jag kände att det var superbra att ha honom på plats och få det stödet. Då direkt efter Maribor frågade jag ”kan du inte komma till VM?”. Jag vill typ att han ska vara på alla tävlingar, det är superlyx att ha honom här. Han är sjukt bra. Jag får rätt fokus och det gör mig absolut lugnare och påminner mig om rätt saker.

Hector och Helin har jobbat tillsammans i tre år och pratar flera timmar i veckan. Under de senaste två dagarna har Helin fått Hector på rätt spår.

– Hon har en tendens att bli lite onödigt nervös ibland och hon låser sig själv lite mentalt. Under veckan har det pendlat lite fram och tillbaka och då planerade vi att jag kommer ner under VM några dagar innan så att hon får rätt fokus, säger Carl Magnus Helin och fortsätter:

– Sara är som person väldigt glad och sprallig och det kan inte vara som på film och tv där man laddar till ”Eye of the Tiger”, det funkar liksom inte. Hon ska vara i bubblan, men glad. Hon måste leka skidåkning och tycka att det är kul.
Det här VM:et kallar vi för ”perspektiv på livet”, vad som är viktigt egentligen och så pratar vi lite kring det.

Finns med hela vägen

Helin kommer att finnas med Hector under hela tävlingen för att svenskan ska behålla rätt fokus.

– Jag har alla förutsättningar, nu är det bara att
huvudet ska prestera också. Det hänger 100 procent på det, säger Hector.

ARTIKELN HANDLAR OM

Storslalom