Avslöjar sanningen om öppna bråket

Haag: Det började när Petter nådde världscupen

SPORTBLADET

Petter Northug har byggt en karriär på att håna och häckla de svenska åkarna.

Men det finns en som vet sanningen.

Jämnåriga Anna Haag avslöjar nu norrmannens skådespel inför medierna.

Foto: Bildbyrån / TT

Petter Northug inledde säsongen med att döpa om Emil Jönsson till Emil Trögsson, rankade svensken utanför världens 70 bästa sprintlöpare och som den sämste Emil han känner till – efter Emil Hegle Svendsen och Emil i Lönneberga.

– Han är en jävel på att snacka upp det men sen försvann han. Jag vet inte vad som hände. Det var en ung norsk åkare som åkte fort i Beitostölen, han kanske skrämde bort de gamla stjärnorna, svarade Jönsson när Northug sedan strök sig från ett antal tävlingar.

”Började när han nådde världscupen”

Under VM har det bara fortsatt. Inför 15 kilometer sa Northug att Emil Jönsson ska vara glad att han ens får vara med i VM och tippade att svensken inte ens skulle lyckas slutföra loppet. Efter att ha kört in på 16:e plats jublade Jönsson.

– Jag har slagit Petter som trodde att jag skulle bryta i dag. Det slog jag, sa 31-åringen som till och med hängt upp en bild på Northug i sitt garage för att motivera sig själv.

Men hur mycket sanning finns det egentligen i hatet mellan de två konkurrenterna? Ingen alls, påstår Emil Jönssons sambo Anna Haag som känt Northug sedan barnsben.

– Jag och Petter är lika gamla och jag kommer ihåg honom från när han var yngre och tävlade i Orsa där jag kommer ifrån. Han och jag har följts åt under åren så jag är inte så brydd. Då minns jag inte att han var sådan. Det kom när han började åka i världscupen. Men jag tycker att det är kul för sporten, säger Anna Haag till Dagbladet om Northugs offentliga kaxighet.

Foto: Lasse Allard
Anna Haag

”Har gynnat dem båda”

Istället menar Haag att hatkärleken mellan Northug och Jönsson uteslutande är ett spel för medierna. Ett väldigt lyckat PR-trick också.

– Det är nog en relation som gynnat dem båda genom deras karriärer. Det har fått längdskidorna att bli lite tuffare och coolare samtidigt som de sporrar varandra i spåret. Så det är kul.

När Dagbladet ber Anna Haag beskriva sitt första intryck av Petter Northug är det ett svar som förvånar den norske reportern.

– Att han är väldigt blyg.

Ett intryck som Anna Haag menar består. Bortsett från när Northug träffar media säger Haag också att norrmannens och Jönssons relation är mer än vänskaplig.

– Tonen är bara för media. När de står bredvid varandra är allt helt vanligt.

ARTIKELN HANDLAR OM