Ödeskurvan som kan avgöra: ”Får inte vika ner sig”

Foto: BILD: SVT
I för-VM 2016 blev det en jättekrasch med svenske Johan Edin inblandad.
SPORTBLADET

LAHTIS. Du ska som sämst var nummer två dit, sen gäller det att behålla stavarna i ett stycke igenom den innan du tar fart ifrån den och åker mot ett möjligt VM-guld.

Vad vi pratar om? Ödeskurvan som kan avgöra allt i sprinten. 

– Det gäller att vara tuff och inte vika ner sig, säger Calle Halfvarsson. 

Foto: Lasse Allard
Hafvarsson hoppfull.

Sprintbanan i Lahtis har förändrats en del inför VM. Man har, som landslagsledningen beskriver det, gjort den en aning mer rättvis med bredare uppförsbackar och lite mer utslagsgivande stigningar. 

Men en sak är mer eller mindre densamma som tidigare. 

Den snäva, avslutande vänsterkurvan. 

”Kommer bli rörigt”

I fjol på för-VM var Johan Edin och finske Mattias Strandvall inblandade i en incident där fyra åkare masskraschade in på upploppet och de svenska åkarna är förberedda att det, framför allt på herrsidan, kommer att bli ordentligt trångt även i år. 

– Där är det tajt. Där kommer det att ske saker och har skett, det har varit mycket strul där, säger herrtränaren Ola Ravald. 

– Det kommer att bli rätt rörigt, säger Calle Halfvarsson och fortsätter:  

– Allra helst vill man ha en lucka där, men det blir tufft på den här banan. Men ligger man bra till där får man se till att ta plats och göra sig stor, inte vika ner sig utan vara tuff. 

Det gäller att ha rätt taktik inför kurvan nere till vänster.
Första vänsterkurvan innan upploppet är nyckeln.

Nyckeln blir positionen utför in mot stadion, är det bra före kan man tjäna på att komma i suget som nummer två eller till och med tre utför medan det i snöiga förhållanden kan vara bäst att ligga längst fram. 

– Ligger man som trea ner på platten inne på stadion skulle jag försöka trycka mig förbi. De som är först kommer att gå på innern, så då får man gå utanför, säger Ola Ravald. 

– Du kan ta dig förbi en åkare, men knappast två på upploppet.

”Kommer inte kasta mig in”

Bäddat för hårda satsningar från desperata åkare långt ner i fältet, men Teodor Peterson hoppas ändå att vetskapen om den tajta kurvan ska frambringa en viss gentlemannamässighet hos åkarna. 

– Jag tror och hoppas att folk på mästerskap inte tar chanser och risker som man kanske gör på en världscup. Jag kommer inte kasta mig in där på något sätt, säger han. 

Är det inte tvärtom, att på VM är det lite nu eller aldrig? 

– Ja, men då riskerar du att diskas eller ramla och dra med dig någon annan. Jag tycker att man på ett mästerskap ska åka med sådan marginal att man klarar av det ändå, säger Peterson 

Teodor Peterson, som föll i genrepet, hoppas att han har gjort bort sin otur.

– Man får göra det man kan, plocka fram ett par nya fräscha stavar och sen bara köra så hårt det går.

Sprintkvalet startar kl 14, kvartsfinalerna kl 16.30 i SVT 1.

ARTIKELN HANDLAR OM