Norska tränaren: ”Vi blev tagna på sängen”

avAnna Rydén

Publicerad:
Uppdaterad:

RUKA. Förra säsongen dominerade de svenska damerna i sprintspåren och tog hem mer än hälften av pallplatserna. Det fick Norge att agera.

– Det är något jag har efterlyst i många år, säger sprintstjärnan Maiken Caspersen Falla.

Den svenska sprintsuccén började redan här i Ruka för ett år sen. Det var då Maja Dahlqvist skrällde sig till en andra plats, tätt följd av Ida Ingemarsdotter. Sen vann Jonna Sundling sprinten i Lillehammer före Stina Nilsson och när stjärnorna laddade för VM så var det junioren Johanna Hagström som stod på pallen i Cogne. Både i Dresden och Quebec var det bara svenskor på pallen.

Av 36 pallplatser i sprint tog de svenska damerna hem 20. Norge? 5.

– Vi blev tagna på sängen i fjol. Vi hade bara Falla som var på den nivån som vi hade hoppats, säger landslagstränaren Ole Morten Iversen.

Skruvat på upplägget

Efter att ha fått stryk av svenskorna gång på gång så har Norge skruvat på sitt upplägg inför den här säsongen. Framförallt så har de plockat upp sprintåkarna Anna Svendsen, Lotta Udnes Weng och Ane Appelkvist Stenseth i damlandslaget. 

– Det ger Maiken efterlängtad matchning som hon saknat i det gamla laget, säger Iversen. 

– Det är något jag har efterlyst i många år. Jag tycker det är synd att vi har satsat så lite på det. Det är hälften av alla lopp vi kör, säger Falla själv. 

Och hon ser fram emot premiären i Ruka. 

– Det är en sprint som passar mig bra. Jag har mina favoriter och Ruka är en av dem. 

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Publicerad: