”Handlar inte om att prostituera sporten”

IAAF-pampen på plats i Stockholm – ska träffa Ståhl efter kritiken

Daniel Ståhl och flera andra friidrottsstjärnor har kritiserat Internationella Friidrottsförbundet, IAAF, efter beslutet att kasta ut diskusen ur Diamond League. 

I kväll ska ordföranden Sebastian Coe träffa Ståhl och bemöta kritiken.

– Jag förstår att du inte är glad om du är en diskuskastare, säger Coe.

Beslutet att kasta ut diskus, tresteg, 200 meter och 3 000 meter hinder ur Diamond League har skapat starka reaktioner i friidrottsvärlden. 

Daniel Ståhl har uttryckt sin besvikelse och trestegshopparen Christian Taylor har startat ett fackförbund för att kunna stå upp mot IAAF. 

Ståhls Vesteinn Hafsteinsson tränare har även hotat med att sluta efter chockbeskedet. Nu har han haft ett möte med IAAF:s ordförande Sebastian Coe som är på plats i Stockholm, bland annat för för att delta på friidrottsgalan.

– Ni kan säkert gissa, han var såklart besviken. Men han är glad att de nu har en dialog med min Vd för att se hur de kan göra förändringar för att komma tillbaka till Diamond League och jag sa att vi kommer utvärdera det här, säger Coe om mötet med Hafsteinsson.

Ska prata med Ståhl

IAAF-pampen ska även träffa Ståhl senare under kvällen på Friidrottsgalan. 

– Han kunde tyvärr inte vara med på mötet tidigare i dag, men jag ska prata med honom ikväll.

Coe är dock trygg i beslutet att stryka grenarna från Diamond League. 

– Det var tionde året för Diamond League och jag vet inget i världen som inte förändras under en tio års period. Vi var tvungna att lyssna på vad tv-bolagen sa. Inte bara vad de sa, verkligheten är att de var färre och färre Diamond League-tävlingar på tv. Jag tycker att vi har rätt balans. Men jag förstår att du inte är glad om du är en diskuskastare. Men vi måste respektera beslutet, säger han och fortsätter: 

– Det handlar inte om att prostituera sporten, utan göra en tydlig skillnad mellan mästerskapen där vi visar upp allt och Diamond League där vi har de bästa grenarna.

”Kom inte för att på populär”

Beslutet kommer dock att utvärderas varje år. 

– Diskuskastarna kommer att säga att vi hart gjort fel och jag respekterar kritiken. Men vi kommer absolut att kolla på grenarna år för år och jag tror att vi kan vara mer flexibla. Jag säger inte att diskus kommer att komma tillbaka, men jag säger inte att spjut kommer vara där heller, säger Coe. 

Diamond League-beslutet är inte det enda IAAF fått stå till svars för den senaste tiden. Hård kritik riktades även mot VM i Doha, mot att Caster Semenya stoppades från mästerskapet och Coe är nära vän med dopningsavstängde tränaren Alberto Salazar. 

Men ordföranden, som tillträdde i augusti 2015, tycker inte att det har stormat mer än väntat. 

– Jag visste att det skulle bli en stor utmaning. Det hände saker när jag blev ordförande som gjorde livet mycket mer komplicerat än vi trodde att det skulle bli. Men redan innan jag tillträdde visste jag att vi skulle behöva göra förändringar. Att ens göra små förändringar i en sport kommer inte göra dig universellt populär, men jag kom inte in i sporten för att bli universellt populär, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.