Karlsson klättrade i jaktstarten

RUKA/STOCKHOLM. Frida Karlsson klättrade sju placeringar och slog sig in topp tio.

Men resten av de svenska tjejerna var långt efter den norska topptrion.

– Det är ingen bra start för de svenska tjejerna, säger SVT:s expert Anders Blomquist.

– Det här var inte vad vi hade hoppats på att ha de här placeringarna, säger Charlotte Kalla.

Åtta svenskor tog världscuppoäng i premiären, men i toppen var det tunt. Ingen tog sig i lördagens klassiska millopp in på topp tio, vilket skapade förvåning i det svenska lägret.

– Det är ingen som är topp tio ens? Det är inte vad jag har sett på träningen i sommar och höst, sa Charlotte Kalla då.

Svenskorna var därmed borta från pallplaceringarna redan på förhand inför söndagens jaktstart i ett bistert och kallt Ruka. Therese Johaug gick ut i stor ledning i jakstarten och var ohotad från start till mål. Norskan hade bästa tid och vann före Astrid Uhrenoldt Jacobsen och Heidi Weng.

Frida Karlsson, som gick ut som 15:e åkare öppnade bra, men kroknade i slutet. Talangen hade dock femte bästa tid i loppet och klättrade sju placeringar.

– Planen var att öppna offensivt, nu håller det inte riktigt hela vägen men det gör det nästa gång. Jag tar med mig mycket från den här helgen, säger Karlsson.

”Ingen bra start”

Stina Nilsson blev näst bästa svenska på en elfteplats, Charlotte Kalla slutade på en 14:e och Jonna Sundling tappade från en 6:e till en 17:e plats. Moa Lundgren, Elina Rönnlund, Evelina Settlin och Emma Ribom tog sig också in på topp 30.

Men bara en svensk åkare slog sig alltså in topp tio. Trots att förra årets världscupsegrare Ingvild Flugstad Östberg och flera andra åkare saknades.

– I fjol var det sex svenskor bland de tio första i den avslutade minitouren, nu har vi en svensk bland de tio första. Ebba är hemma och vi saknar henne väldigt mycket just nu, säger SVT:s expert Anders Blomquist och fortsätter:

– Men i övrigt är det en ihåligare damklass med fler ryskor, tyskor och von Siebenthal borta. Ändå har vi väsentligt sämre resultat från det svenska laget, så det är ingen bra start för de svenska tjejerna. Det är en lång säsong och det kommer bli bättre, men det är ingen bra start.

”För tidigt att dra växlar”

Charlotte Kalla och Stina Nilsson håller med.

– Det här var inte vad vi hade hoppats på minitouren, att ha de här placeringarna. Vi har tränat bra i sommar och höst men får inte ut det. Säsongen är lång och vi är otroligt sugna på att tävla, säger Kalla som påpekar:

– Det finns mycket mer i de här kropparna.

Stina Nilsson:

– Generellt sett kan vi allihopa bättre. Vi har många som är pallaspiranter, en bra dag kan vi bättre än så här. Men det är första helgen, det är för tidigt att dra några växlar.

Frida Karlsson är inne på samma spår men pekar också på svenska framgångar.

– Några i laget har ”persat”, det ska man inte gömma under stolen. De ska vi hylla. Sen vet man att några av oss kan mer, säger Frida Karlsson.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.