Inför slutspel – eller spela bara 35 minuter

Reporter: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:
Djurgården är regerande mästare.
Foto: BILDBYRÅN
Djurgården är regerande mästare.

Ge oss din optimala nödlösning för svensk fotboll – hur ska en enkelserie bli så rättvis som möjligt?

Så lydde uppmaningen från mig, Sportbladets krönikör Kristoffer Bergström.

Sedan plingade förslagen in, det ena djärvare än det andra.

Här är fem som du och förbundet borde titta närmare på.

Laddar Live Upplevelse

Om damallsvenskan inte drar igång före första juli lutar det åt att man spelar en enkelserie, alltså frångår det sportsligt rättvisa i att lagen möter alla motståndare både hemma och borta. Samma sak kan bli aktuell för herrallsvenskan.

Men varken klubbarna eller förbundet har något system för att ta fram ett spelschema för de elva omgångarna. Hur hanterar man exempelvis att vissa lag får fem och andra sex hemmamatcher?

Inte perfekt – men simpel

En tanke är att helt enkelt strunta i de elva första omgångarna och börja serien utifrån det befintliga programmets omgång tolv. Det är minst komplicerat men får exempelvis den olyckliga följden att Piteå har båda storlagen Rosengård och Göteborg på bortaplan, där de varit betydligt svagare.

Jag, Kristoffer Bergström, torgförde en idé som du kan läsa här nedanför. Den var inte perfekt men åtminstone tämligen simpel. I samma veva uppmanade jag er att bräcka mitt förslag och läste med glädje era lika hemmasnickrade serier.

Här är några av de finaste och klurigaste.

KORTA SPELTIDEN

Ett stort problem verkar vara skaderisken, överbelastning.
Måste man spela 2x45 min? Kanske till och med att man tvingar lagen att spela 2x35 minuter vilket ger 30 procent mindre slitage? Nöden har ingen lag.

Tolle Furegård

INFÖR EN FINALRUNDA

Spela en enkelserie enligt ditt förslag. Därefter splittas serien i en övre och en undre halva. Man tar med sig de resultat och poäng man samlat ihop mot lagen ingående i sin serie, men möter alla i ytterligare ett möte, då på motsatt arena. Det vill säga elva omgångar i grundserien och ytterligare fem omgångar i runda två.

Den sportsliga rättvisan blir något större när placeringarna ska fördelas. Däremot finns det en potentiell orättvisa i att man teoretiskt kan få spela så få som fem hemmamatcher (högst osannolikt, men risken finns att det blir så snedfördelat). Uppsidan bör ändå väga tyngre om matcherna ryms i programmet, för såväl spelare som publik och sponsorer.

John

GÖR OM HELA SERIEN

Om det nu är så att fotbollsstarten blir försenad, så gå över till spel höst-vår. Vem vill vinna en halv serie?

Självklart ska största delen av matcherna läggas när vädret är som bäst, men kan man spela en hel säsong under ett kalenderår så skall man väl kunna spela två halva säsonger under ett kalenderår?

Roger Spjuth

DUBBELMÖTE – BARA FÖR DE BÄSTA

Topplagen kör sitt dubbelmöte när enkelserien är klar. Exempelvis att de fyra eller sex högst placerade lagen i enkelserien kör sina returmöten direkt efter, så att åtminstone de lag som slåss om Europaplatserna får möta varandra dubbelt.

Magnus

GÖR SOM I NHL (TYP)

Kanske regionala serier uppdelade på ett schyst sätt för att minska resor och möjliggöra tätare spelschema i och med att lagen kan träna hemma och inte behöver lägga dagar på förberedelser med resor och hotell.

Lagen i varje region möts två gånger. Förhoppningsvis har pandemin avtagit sedan så att man kan ha en avslutningsserie med ettan och tvåan i varje region.

Eventuellt att man inte möts igen och går in i serien med 1 poäng eller 2 poäng beroende på hur man placerades i sin region?

Anonym läsare

Publicerad: