Motorsport

Pontus Tidemand vann Rally Mexiko

WRC avbryts på grund av rådande krisläge

Av: 

Anna Andersson

Pontus Tidemand vann Rally Mexiko i WRC2, sexa totalt
Pontus Tidemand vann Rally Mexiko i WRC2, sexa totalt

SPORTBLADET

Pontus Tidemand fick chansen i Mexikos VM-rally.

Och tog en överlägsen seger i WRC2.

– Känslan just nu har jag verkligen längtat efter, säger han.

Vid tre tillfällen har svensken kört WRC2 i Rally Mexiko. Vid tre tillfällen har han vunnit. Tillsammans med Patrik Barth tog han kommandot när rallyt inleddes med startsträckor under torsdagen. Under fredagens sträckor dominerade de klassen och körde till sig en ledning i klassen på ungefär en minut.

– Allt funkade perfekt för oss från start, berättar Pontus. Det är lite knepigt med däckval, omväxlande grepp och mindre kraft i motorerna på hög höjd, men jag gillar utmaningen i att hitta en bra och snabb rytm trots svårigheterna, säger Tidemand.

– Teamet gjorde ett grymt jobb och gav oss en fantastisk bil och vi kunde ladda på utan att ta risker som äventyrade chansen till ett bra resultat. Fredagen var en kanondag och vi kunde köra till oss lite luft ner till andraplatsen så vi hade något att ta av ifall oturen skulle vara framme.

Tidemand tog greppet direkt i Mexiko

Under lördagen behöll de greppet och trots att de hade valt hårda däck var Tidemand och Barth snabbast på fem av de nio sträckorna.

– Det har inte varit lätt, men det är det som gör det intressant. Vi försökte hålla balansen mellan ett hyfsat tempo och att ta det säkra före det osäkra och samtidigt undvika stora stenar. Det är oftast när man slår av på farten och slappnar av som misstagen kommer och vi ville verkligen ta den här segern för teamet. Jag är jättetacksam för att vi fick chansen att köra här, helgen kunde inte ha blivit bättre, säger svensken som även slutade på plats 6 totalt.

”Tävlingen skulle aldrig ha körts”

På grund av det rådande världsläget och det stora utbrottet av coronaviruset tog arrangören, team och WRC det gemensamma beslutet att avsluta tävlingen efter lördagens sträckor. Då hade 75 procent av rallyt genomförts vilket gör att man kunde dela ut fulla VM-poäng.

Sebastien Ogier

– Eftersom flera länder har infört begränsningar i resandet världen över är alla parter överens om att vi skulle avsluta tävlingen för att kunna garantera en säker hemresa för funktionärer, deltagare och teampersonal, meddelade arrangören.

WRC-klassen vanns av Sebastien Ogier, det var hans första seger under den säsong som ska bli hans sista i WRC, men han hade svårt att visa någon glädje.

– Ärligt talat hade detta rallyt aldrig fått starta, mänskliga värden går först. Därför har jag väldigt mixade känslor, just nu är det viktigaste för mig att komma hem till min familj, säger han enligt motorsporttotal.

För Oliver Solberg i WRC3 var det däremot en tyngre helg. Han bröt rallyt efter att han kört på en sten under fredagens berömda sträcka, Cl Chocolate.

Nästa deltävling ska avgöras i Portugal i slutet av april.

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa veckans toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Rankar: Sveriges 20 största motorsporttalanger

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

WRC

WRC2

Pontus Tidemand