Hanna Öberg sköt bort medaljchansen

ANTHOLZ/STOCKHOLM. Sverige hade chans på guldet efter stor dramatik.

Men Hanna Öberg sköt bort medaljen med fyra bom i det sista skyttet.

– Det känns tungt bara, säger Öberg.

Det blev en dramatisk skidskyttestafett på damsidan. Elvira Öberg bommade två skott i det första liggande skyttet, men sköt sedan fullt i andra och kunde växla över till Mona Brorsson som elva, 42 sekunder efter ledande Italien. 

Brorsson bommade tappade ytterligare med fyra bom totalt och Sverige var nästan två minuter efter vid den andra växlingen.

Men på tredje sträckan förändrades allt. Italien åkte på två straffrundor och Norge, Ryssland och Tjeckien en efter det stående skyttet.

Norge vann igen

Samtidigt tog Linn Persson Sverige tillbaka i medaljjakten med bara en bom.

– Det var otroligt skönt att få till det där loppet som jag har försökt med hela VM. Jag gav verkligen allt i dag, säger Persson som växlade över till Hanna Öberg som sexa, med bara sex sekunder upp till pallen.

Polen hade en stor ledning in på den första skyttet, men där bakom kom Norge, Sverige och Tyskland. Öberg bommade ett skott, men efter snabbt skytte kunde hon ändå gå ut som trea i rygg på Marte Olsbu Röiseland.

”Inte okej”

Sverige och Norge jagade ikapp Polen och gick in till det sista skyttet sida vid sida. Norge sköt fullt, men för Öberg blev det fyra bom och en straffrunda.

Därmed försvann medaljchansen och det blev en femteplats för Sverige. Öberg bröt ihop i tårar efter missen.

– Det är klart att det inte alls känns bra. Jag försökte, men det gick inte vägen i dag. Det känns tungt bara. Jag gillar verkligen att vara i de lägena, men det var svårt, säger Öberg.

Norge vann före Tyskland och Ukraina.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.