Frida Karlsson

Frida Karlsson har lärt sig vad kroppen behöver

Av: 

Petra Thorén

SPORTBLADET

Under tiden med tävlingsförbud har Frida Karlsson slagit personliga rekord i gymmet och lärt sig om kroppens behov vid hård träning.

Skidlandslagets läkare Magnus Oscarsson påpekar att 20-åringen inte haft en ätstörningsproblematik vilket Frida Karlsson också är öppen med.

– Det har varit kunskapen som trutit, säger Frida Karlsson.

Frida Karlsson gör i helgen sin tredje helg i världscupen efter det tävlingsförbud hon fick i början av december. Åtgärden var en följd av att skidåkaren haft avvikande värden och inte uppfyllt kraven i landslagets hälsotester. 

Tiden utanför spåren har varit tuff, men lärorik.

Sportbladet har talat med flera personer i teamet kring Frida Karlsson och den gemensamma tron är att motgången kommer att vara värdefull i ett längre perspektiv.

– Vi tänker att det ska gynna henne på sikt, säger skidlandslagets läkare Magnus Oscarsson.

– Det var en väckarklocka, säger tränaren Per Nilsson.

Slagit flera rekord i gymmet

Frida Karlsson delar den synen.

– Jag känner att man måste utmanas för att utvecklas. Både på det mentala planet och det fysiska planet. Jag har inte kunnat träna som jag velat i skidspåren, men å andra sidan har jag kunnat bygga en starkare kropp. Jag har kunnat vara på gymmet och utvecklats där. Rent mentalt är det min största utmaning hittills i min karriär och jag är övertygad om att det kommer att göra mig tuffare och starkare i skallen, säger hon.

Din tränare Per Nilsson säger att du slagit flera personliga rekord i gymmet?

– Det kan jag säga att det stämmer. Nu gav jag verkligen det tid och när kroppen vänjer sig –  och när jag får vänja mig vid min nya kropp – kommer det att synas både i teknik och i skidspåret.

Frida Karlsson.

Detaljer kring exakta orsakerna till att Frida Karlsson hade avvikande värden i hälsotester har inte varit kommunicerade. Längdchefen Ola Strömberg sa så här till SVT i december:

– När vi ser att det är en gräns som man går över så tar vi action direkt. Då säkerställer vi att hon kan komma tillbaka och komma i balans näringsmässigt.

Landslagets läkare Magnus Oscarsson berättar nu för Sportbladet att det inte har rört sig om en ätstörningsproblematik:

– Det handlar inte om en ätstörning, säger han.

Något som Frida Karlsson också bekräftar.

– Det handlade mer om att jag inte funnit balansen i vad som krävs för vara en elitskidåkare, säger Frida, som inför den här säsongen klev in i A-landslaget efter sin tid som junior.

”Har lärt mig jättemycket”

Tiden och motgången har varit värdefull på sitt sätt. Frida Karlsson har fått ökad kunskap och kan staka ut en ny väg, fortsatt långsiktig, med större förståelse för kraven.

– Om man tänker på att utvecklas och ta steg så har jag gjort det fysiskt och mentalt, men jag har också fått en jättebra stöttepelare runt mig som kan hjälpa mig på resan framåt och göra min satsning mer optimal. Jag har lärt mig jättemycket under den här tiden och jag kommer fortsätta att ta in så mycket kunskap jag bara kan. Det är väldigt viktigt med balansen för att kunna utvecklas, säger hon och fortsätter:

– Allt jag kan säga är det inte handlat om något sådant (en ätstörning) utan det har varit kunskapen som trutit. Jag har insett att jag nog behövde den här kunskapen och den hjälp som jag fått. Jag har fått lära mig vad man faktiskt behöver när man tränar så hårt som jag gör, säger den hårdsatsande 20-åringen som vann tre VM-medaljer i vintras.

ANNONS

Kryss i Tre Kronors nästa VM-match? I slutspelen 2017-2019 gick 43 % av våra fajter till övertid eller straffar. Den som vet mest vinner mest.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Oddset

Publisert:

LÄS VIDARE

Så har Frida Karlsson tagit sig till världstoppen

ÄMNEN I ARTIKELN

Frida Karlsson

Magnus Oscarsson

Längdskidor