Coe om SVT:s kritik: Ett löjligt påstående

Sebastian Coe rök ihop med SVT-reportern Stefan Åsberg

Den heta ordväxlingen mellan Internationella friidrottsförbundets ordförande Sebastian Coe och SVT:s reporter Stefan Åsberg uppmärksammas nu över Europa.

Enligt SVT ställde Coe in en intervju när kanalen ville fråga om mänskliga rättigheter, politik och dopning.

– Det är ett löjligt påstående, svarade Coe när han konfronterades med anklagelsen.

Sebastian Coe har haft ett svettigt VM i Doha. Ordföranden för Internationella friidrottsförbundet har hamnat i bråk med brittiska tv-kanalen BBC kring rapporteringen från mästerskapet där bristande mänskliga rättigheter, usla publiksiffror och en stor dopingskandal stulit fokus från idrottsliga prestationer.

Coe har inte varit så jagad sedan han sprang själv”, som Sportbladets Mats Wennerholm skrev den 4 oktober.

Men när SVT ville fråga Coe om kritiken ställde 63-åringen in intervjun då han enligt tv-kanalen ”inte ville tala om mänskliga rättigheter, politik eller dopning”.

”Ställde inte in några intervjuer”

På den avslutande dagens presskonferens kunde SVT:s reporter Stefan Åsberg ändå ställa sina frågor när Coe bjöd in samtliga medier till en presskonferens. Det ledde till en laddad ordväxling mellan de två.

– Jag ställde inte in någon intervju, sa Coe och kallade påståendet för ”löjligt”.

SVT: Vad gör att du tror att du kan separera politik och idrott när du är i Qatar?

– Det går inte att skilja politik och sport åt.

SVT: Det sa du i början av veckan.

– Nej. Jag har aldrig sagt det.

SVT: Det gjorde du.

– Nej, nej.

SVT: Det gjorde du.

– Jag har aldrig sagt att du kan separera sport och politik. Båda är en del av livet. Det jag har sagt är att det finns en balans. Den balansen är mycket tydlig. Idrott har aldrig verkat hämmande på social, politisk eller kulturell förändring. Nu frågar jag dig: Tror du på allvar att vår närvaro har fördröjt social förändring?

”Du borde besvara frågan!”

SVT: Jag måste tillbringa mer tid här för att kunna svara på den frågan.

– Du borde kanske besvara den frågan!

SVT: Då behöver jag mer tid.

– Okej, men då borde du inte ställa den frågan om du inte varit här en längre tid.

Den heta ordväxlingen uppmärksammas dagen efter även i andra medier i Europa. Diskussionen citeras bland annat av nyhetsbyrån AP:s Rob Harris och Guardians Sean Ingle som skriver att Coe ”blev grillad av en svensk journalist” i en ”irriterad ordväxling”.

Norska Dagbladet skriver i sin tur att ”en svensk stal uppmärksamheten” på presskonferensen och att Coes ansikte ”skiftade i rött”.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.