Mejla

Marcus Leifby

Leifby: Sportvärldens mest trovärdiga dialekt

SPORTBLADET

Finns det en mer trovärdig sportdialekt än handbollsgöteborgska?

Jag tror inte det.

Max Darj.
Max Darj.

Det skulle väl vara bordtennishalländska då, eller rallyvärmländska.

Under pågående handbolls-EM i Viasat blir vi matade med handbollsgöteborgskan, det känns nästan som att produktionen ställt som krav att alla som ska synas och höras i sändningarna måste ha jobbat på Torslandaverken eller vuxit upp i redskapsrummet i Lisebergshallen.

Göteborgskan har alltid varit utbredd i handbollslandslaget och det arvet för nu bland annat Max Darj, som tydligen kallas för Max Arg, vidare.

I intervjuer påminner han lite om när Jörgen Mörnbäck imiterade Glenn Hysén.

Martin Frändesjö och Hanna Fogelström i… ”Mina drömmarns studio” drar sitt strå till stacken och så har Johanna Alm tillkommit med helikopterperspektivet.

Gillar de här sändningarna

Jag gillar de här sändningarna, alla är väl pålästa och experterna i studion är ganska olika i sin profil.

Fogelström är klar som källvatten och pratar till tittaren när hon möter kameran med blicken, Frändesjö är en handbollsdoktor som håller sig ute på sin kant, en tillsynsman med gott stöd i sina dokument.

Då och då bjuder han på en skeptisk snegling mot övriga i studion och jag vet också hur mycket han läser på inför de här mästerskapen, hans dokument med noteringar och fakta är omfattande som beredningar.

Viasats studio under handbolls-EM.

Jag litar helt och fullt på det här gänget och det är skönt att slippa pungväggen vi vant oss vid med Viasat.

En annan sak som är bra är att det till studion kan komma en förbundskapten och en tovig, kladdig och nyss färdigspelad linjespelare som faktiskt kan svara på lite tuffare frågor.

Och att de faktiskt ställs.

Petade en tumme i ögat

Raden av oljiga och inställsamma tv-sportproduktioner kan ritas lång men till den fogar sig inte de här Viasat-utsändningarna.

Efter fiaskomatchen mot Portugal och förlusten i domedagsmatchen mot Norge infann sig spelare och ledare på studs och de hann inte mer än att trycka in sladdar och snäckor i öronen innan någon petade en tumme i ögat på dem.

Även den omtalade utekvällen avhandlades ordentligt.

Ola Wenström är en medveten tv-stilist men han tvekar inte en sekund när det är ska rotas i smolk.

Kristján Andrésson har rostats vid ett par tillfällen och precis när man tänker att det inte kommer fler frågor så kommer det alltid en eller två till.

”Andrafasen”, kanske det kallas.

De gånger Wenström vilat på hanen har någon av de andra i studion hakat i direkt.

En nyttig påminnelse

Många är vi som minns hur Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg uppträdde i våras när SVT sände ishockey-VM.

Förbundskapten var misslynt och barnslig och högg på allt som programledaren frågade, och hävdade senare att han blivit felciterad när han inte blivit det. 

Det var en plågsam stund och en nyttig påminnelse om att vi måste vara på vår vakt nu när alla tv-bolag och rättighetsinnehavare också är affärspartners till landslagen, ligorna och förbunden. 

Viasat verkar ha satsat allt krut på Sveriges matcher, det är de matcherna som drar de stora tittarskarorna, och när de andra (riktigt bra) lagen spelar är närvaron och nyfikenheten som bortblåst.

För den starkt handbollsintresserade är det förstås en besvikelse när reprisbilder från gamla, svenska förlustmatcher vevas i halvtid.

ANNONS

Vad betalar du för din bilförsäkring? Jämför och pressa priset här!

Extern länk från Compricer

Jämför!

Av: 

Marcus Leifby

Publisert:

LÄS VIDARE

Leifby: En kontrast mot pungväggen

ÄMNEN I ARTIKELN

Marcus Leifby

Viasat

Ola Wenström

Tv-krönika

Kristján Andrésson

Martin Frändesjö

Hanna Fogelström