Sofia Kenin skrällvann Australian Open

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Hon hade tidigare aldrig varit i kvartsfinal i en Grand Slam.

Nu har 21-åriga Sofia Kenin vunnit en Grand Slam.

– Min dröm har gått i uppfyllelse, säger amerikanskan.

Foto: Lee Jin-man / TT NYHETSBYRÅN

Årets första Grand Slam-vinnare i tennis är Sofia Kenin, och är den yngsta segraren av Australian Open sedan Maria Sjarapova 2008. Finalen i Melbourne vann hon i tredje och avgörande set mot oseedade spanjorskan Garbiñe Muguruza efter att ha förlorat det första.

4–6, 6–2, 6–2 till Kenin, 15 i världen, som tog hem segern på sin andra matchboll när Muguruza gjorde ett dubbelfel. Kenin släppte racket och täckte för ansiktet med händerna i chock.

– I tredje set kände jag hur jag närmade mig titeln. Jag visste att jag då var tvungen att på något sätt försöka lugna ner mig, berättar Kenin.

– De här två veckorna har varit de bästa i mitt liv. Drömmar går i uppfyllelse, så om du har en dröm sikta på att nå den – för den kommer att gå i uppfyllelse. Jag är så stolt över mig själv, min pappa, mitt team, alla som jobbat med mig. Vi har slitit, det har varit jobbigt. Men vi klarade det, vi gjorde det. Det känns som om jag är sjunde himmelen nu, säger amerikanskan på centercourt efter finalvinsten.

27 miljoner kronor

Naturligtvis var den tvåfaldiga Grand Slam-vinnaren Muguruza inte lika munter efteråt.

– Jag är inte så nöjd med min prestation. Jag fick inte till slagen i viktiga lägen, det gjorde hon, säger Muguruza.

På vägen till finalen slog Kenin ut världsettan Ashleigh Barty i semifinal i två raka set, i kvarten besegrade hon tunisiskan Ons Jabeur och i åttondelen satte hon i tredje och avgörande set stopp för 15-åriga sensationen Coco Gauffs framfart i turneringen.

För titelvinsten får Kenin 27 miljoner kronor i prispengar och kommer att vara rankad sjua i världen när nästa rankning publiceras på måndag.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN