”Om jag går på toa ställer han sig precis utanför”

avMalin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Pontus Orre/Aftonbladet/TT / TT NYHETSBYR≈N
Amanda Zahui spelar i Kina.

Tolken Harry följer med överallt – till och med när hon ska på toaletten.

Flytten till Kina har blivit en total kulturkrock för Amanda Zahui.

– Det känns som att jag är på en annan planet, säger stjärnan.

Hon har spelat i Ryssland, Turkiet och USA. Men flytten till kinesiska Shandong blev en större omställning än Amanda Zahui någonsin hade kunnat ana. 

– Det är definitivt tufft. Det känns som att jag är på en annan planet och jag är väldigt isolerad, alltså väldigt isolerad, säger 26-åringen som har ett brejk från klubblaget inför det kommande OS-kvalet. 

Zahui bor på hotell med resten av laget. Hon har sin coach som närmsta granne och lagkamraterna mittemot. Laget äter alla måltider tillsammans, tränar två gånger per dag och spelar tre matcher i veckan. 

Rädd för kidnappning

Svenskan är den stora stjärnan som förväntas göra det mesta på planen. 

Men även om den basketmässiga omställningen varit stor har den privata varit större.

– Jag har inte så mycket utrymme. Om jag ska gå till affären måste Harry, som är min tolk, följa med. Ingen pratar engelska och jag tror att jag är den enda svarta i staden så det är väldigt mycket uppmärksamhet när jag går ut, säger Zahui och fortsätter: 

– Första dagen sa Harry till mig att han måste följa med mig överallt så att jag inte blir kidnappad. Jag bara "what!?". Jag trodde att han skojade. Om jag går på toa ställer han sig precis utanför dörren, så det är väldigt kontrollerat och isolerat. 

Foto: Edijs Palens/LETA / TT NYHETSBYRÅN
Zahui i landslagströjan.

Efter några veckor fick Zahui nog och ringde sin agent. 

– De första veckorna var verkligen så här "vad i helvete?". Jag är inte någon som brukar spela för pengarna så jag funderade på om det är värt det att stanna för det, säger hon och fortsätter: 

– Jag sa till min agent att jag ville åka hem. Men sedan sov jag på saken och pratade med Gud en massa och kände att jag ska kämpa mig igenom det här till januari. När jag började tänka positivt blev det bättre.

”Vet hur jag ska tänka”

Familjen har varit ett stort stöd under den tuffa tiden och nu har Zahui ändrat inställning och ser fram emot att åka tillbaka efter OS-kvalet med Sverige. 

– Alla, både coacherna och spelarna, är så extremt snälla och vill verkligen att jag ska känna mig som hemma. De sista veckorna blev bra. Nu har jag tagit grepp om det här och vet hur och vad jag ska tänka. Jag funderar till och med på att åka tillbaka till nästa säsong. 

Är det pengarna som gör det värt att stanna? 

– Pengarna, men också hur mycket jag växer som person. Det här är en upplevelse som jag aldrig kommer få igen och det finns rum för mig att utvecklas som basketspelare. Jag har en roll där jag får göra vad jag vill. 

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM