Armand Duplantis

Duplantis pengaregn – nya sponsorer klara

Av: 

Mats Wennerholm

Armand Duplantis har flera nya sponsorer.
Armand Duplantis har flera nya sponsorer.

SPORTBLADET

En säsong då i stort sett alla friidrottare fått skära ner, fortsätter miljonerna att rasa in på Armand ”Mondo” Duplantis konto.

Fler sponsorer, furstligt betalt på tävlingarna.

– Ingen svensk friidrottare har varit i närheten av Mondos kontrakt, säger hans manager Daniel Wessfeldt.

Elbilsföretaget Polestar är senast i raden och det känns kanske självklart med tanke på namnet, då stavhopp heter pole vault på engelska och Mondo är den stora stjärnan.

– Ja, kopplingen är ju självklar, säger Wessfeldt.

Mondo har kontrakt med storsponsorerna Puma och Red Bull sedan tidigare, stora miljonkontrakt med två av giganterna på marknaden.

I år har schweiziska klockjätten Omega och Polestar tillkommit.

– Det har varit min filosofi att ha en handfull branschexklusiva företag som sponsorer. Företag som vill vara med på hela den här resan, säger Wessfeldt.

”Ingen svensk på den här nivån”

Han har skött affärerna åt i stort sett alla de stora svenska friidrottarna. Namn som Kajsa Bergqvist, Christian Olsson och Stefan Holm. Och på senare år simmaren Sarah Sjöström och de norska löparbröderna Ingebrigtsen.

– Men ingen svensk friidrottare har varit på den här nivån. Kajsa hade det rätt bra förspänt med flera sponsorer och bra avtal. Men det var på nationell nivå. Ingen har haft så världsomspännande varumärken som Mondo har. Det är Sarah Sjöström som har ett par.

Hur het är Mondo i sponsorvärlden?

– Jan kan säga att han kunde haft tjugo sponsorer om vi velat det. Intresset har varit enormt, men jag har hellre velat vänta och få något beständigt. Att hålla det på en exklusiv nivå, med ett fåtal stora internationella sponsorer. Det här är ju nytt för mig också, men jag gillar det.

Har det hjälpt att han har en fot både i USA och Sverige?

– Absolut. Det öppnar sig ju fler marknader och Mondo kan användas i fler sammanhang. Och han har visat att han kan hantera de här situationerna väldigt bra. Han kan hantera alla sammanhang.

”75 procent av intäkterna”

Hur stor del står sponsorintäkterna för?

– Det är 75 procent av intäkterna. Resten är tävlingar. Och även om den här säsongen är speciell, så har efterfrågan varit stor på de tävlingar som arrangerats. Alla galaarrangörer vill ha honom och ofta byggs tävlingarna kring stavhoppet.

Ja, som i schweiziska Lausanne på onsdagen, den penningstinna Diamond League-galan som valde att satsa enbart på stavhopp det här året.

Trots coronapandemin får Mondo mellan 25 000 och 30 000 dollar bara i startpengar på de stora galorna, enligt vad Sportbladet erfar.  Det är mellan 225 000 och 270 000 kronor.

Det gör honom till världens bäst betalde friidrottare just nu.

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Wennerholm: Vilken idiot släckte ljuset?

ÄMNEN I ARTIKELN

Armand Duplantis

Friidrott

Stavhopp