Montler tvåa – trots två längsta hoppen

Thobias Montler.
Thobias Montler.

Thobias Montler gjorde de två längsta hoppen på Diamond League-galan på Stadion.

Ändå slutade han tvåa och blev blåst på nära 15 000 kronor i prispengar.

Inte ens vinnaren var glad

– Nej, det här känns inte rätt, säger sydarfrikanen Ruswahl Samaai.

Samaai stod länge i den mixade zonen och skakade på huvudet.

– Ja, jag tycker det ska vara så enkelt att den som hoppar längst vinner tävlingen. Jag är ingen vän av det här nya formatet.

Då hade han nyss tjänat nästan 15 000 kronor extra på den där förstaplatsen – och Montler följdaktligen blivit blåst på lika mycket.

Förstaplatsen gav 4 500 dollar i prispengar, andraplatsen 3 000 och den tredje 2 000.

Det har varit en kritikstorm mot Bauhausgalan och Diamond Leagues nya längdhoppsformat där topp tre startar på noll inför sista omgången och gör upp om segern.

– Det är löjligt. Det skadar tävlingen, idrottarna och det blir mindre spännande, skrev bland annat legendaren Carl Lewis på Twitter.

”Vågade inte”

Thobias Montler ställer sig bakom kritiken efter dagens tävling.

Inför femte omgången hade han nämligen tävlingens två längsta hopp på två gånger 8,13. I slut omgången förlorade han dock med 8,06 kontra 8,09 från sydafrikanen Ruswahl Samaai som därmed tog hem vinsten.

– Jag kände att jag slog av och vågade inte gå fullt ut i sista hoppet. Jag visste att om jag trampade över så var det kört. Därför känner jag att vi inte kan köra på det systemet. Vill publiken se riktigt långa hopp eller ettan, tvåan trean göra upp? Jag vet vad jag tycker. Jag vill se långa hopp.

Pers för Khaddi Sagnia

På damsidan var Khaddi Sagnia i samma sits efter fem omgångar efter personliga rekordet 6,83. Men i slutrundan höjde sig Maryna Bekh Romantjuk och hoppade förbi på riktigt med 6,85.

Khaddi slutade trea efter ett misslyckat avslutningshopp – trots att hon då hade andra längsta hopp i tävlingen.

I hennes fall kostade det 1 000 dollar – cirka 9 000 kronor – i prispengar.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.