”Hjälp – vill inte att självmorden ökar”

OS skjuts upp.

Nu är Michael Phelps orolig att de som OS-satsat kan drabbas av psykisk ohälsa.

– De måste få hjälp, jag vill inte att antal självmord ökar på grund av detta säger 23-faldiga olympiske mästaren.

Tusentals atleter tvingas nu starta om uppladdningen för ett mästerskap de förberett sig för i flera år, ett mästerskap många sett fram emot hela livet, ett olympiskt spel som vissa kan uppleva endast en gång i karriären. Michael Phelps, tidigare superstjärna som vann 23 OS-guld utspritt över tre olympiska spel och 27 VM-guld, bekymrar sig för de aktiva efter att Tokyo 2020 blivit Tokyo 2021.

– Hela ditt liv är riktat mot det här ögonblicket, och så kommer den här u-svängen. Om det här hade hänt mig hade jag blivit galen över all osäkerhet, säger Phelps till NBC Sports.

Phelps.
Phelps.

34-årige amerikanen har efter karriären berättat att han övervägde självmord när han var aktiv. Och eftersom detta är första gången hittills som ett OS skjuts upp vädjar nu Phelps att atleterna får hjälp och stöd från sitt lands olympiska kommitté innan det är för sent.

”Kritisk tid”

– Jag hoppas verkligen vi inte ser en ökning av antal självmord bland atleter på grund av detta. För den psykiska hälsan är den viktigaste komponenten, de borde få ökad tillgång till psykolog eller terapeut och måste få hjälp nu. För den mest kritiska tiden för atleterna är just nu.

– Om du är atlet, ring och prata med någon om OS-flytten. Om det är någon som har det svårt hoppas jag att de ringer mig, jag är alltid tillgänglig.

Ett olympiskt spel har aldrig tidigare flyttats i tid, däremot ställdes spelen 1916, 1940 och 1944 in helt på grund av världskrig.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.