Norska skidtalangen tar plats i landslaget

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

Therese Johaug har sagt att Helene Marie Fossesholm, 18, är nationens framtidshopp.

Nu tar talangen plats i norska skidlandslaget och det finns en plan på hur hon ska undvika i samma fälla som Frida Karlsson.

– Jag är inte orolig, säger Helene Marie Fossesholm till Sportbladet.

Skidsäsongen tog slut på ett abrupt sätt på grund av corona och de ekonomiska följderna av viruskrisen kommer att påverka satsningarna nästa säsong.

Bland annat kommer det norska skidlandslaget att bantas.

Men det föryngras också.

Under tisdagen presenterade Norska skidförbundet sin satsning via en digital pressträff och på den deltog talangen Helene Marie Fossesholm, 18 år, som beskrivits som ”Nya Björgen”.

Hon är ny i skidlandslaget från och med kommande säsong.

– Det blir nytt för mig. Jag kommer in i laget och har inte varit med i detta gemet tidigare. Men jag har många lagkamrater som har rutin, säger hon.

Landslagstränaren Ole Morten Iversen påpekade att de ska skynda långsamt med talangen och att hon ska få en individuell anpassning.

– Vi är trygga med vad som är bäst för henne, säger landslagstränaren Ole Morten Iversen.

Inför förra säsongen tog den svenska stjärnan Frida Karlsson ett liknande kliv. Från juniorvärlden in i A-landslaget. Det slutade med att belastningen blev för stor, kroppen hamnade i obalans näringsmässigt och Frida Karlsson fick tävlingsstopp.

Hur orolig är du för att omställningen ska bli för stor och hur ska du hantera den, Helene Marie?

– Jag är inte orolig för det. Jag känner att Ole Morten (Iversen, tränare) och stötteapparaten i skidförbundet har en väldigt bra dialog. Vi har satt oss ner och snackat om utmaningarna som kommer att dyka upp.

– Vi kommer att spika ett upplägg som blir så bra som möjligt, så jag kan prestera så bra som möjligt och samtidigt vara med i A-landslaget. Jag har en stor tro på att det här ska gå bra.

Fossesholm har under åren hon slagit igenom varit i fokus av hälsoskäl. Detta på grund av en hormonbehandling. Den unga skidåkaren har varit under uppsikt av läkare från åtta års ålder. När hon var 13,5 år gammal mätte hon bara 137,5 centimeter. Då inleddes en behandling som sedan pågick till september 2017. I dag är hon 151 centimeter lång.

Som NRK tidigare avslöjat petas den framgångsrika veteranen Martin Johnsrud Sundby från landslaget. Norska skidförbundet har också meddelat att Astrid Uhrenholdt Jacobsen avslutar sin karriär.

Stjärnan Johannes Hösflot Kläbo kommer att göra comeback i sprintlandslaget, vilket stjärnan önskat.

Fossesholm och Frida Karlsson på U23-VM
Foto: TT
Fossesholm och Frida Karlsson på U23-VM
Publicerad:

LÄS VIDARE