Uppsala

Uppsala har fått ett nytt elitserielag

Av: 

Magnus Jansson Klarin

Gijs Bellers och Adrian Norrby jublar under en match den gångna säsongen.
Gijs Bellers och Adrian Norrby jublar under en match den gångna säsongen.

SPORTBLADET

Det har gått 26 år sedan den dramatiska finalserien mot Örkelljunga som slutade med SM-guld för Uppsalas volleybollherrar.

Nu är det klart att UVBS tar klivet upp i elitserien igen – efter 16 års frånvaro i den högsta serien.

– Jag var själv med och spelade i det lag som ramlade ur elitserien för 16 år sedan, säger tränaren Patrik Törner.

Redan under 2018 hade man förmodligen klarat av ett kval upp i elitserien. Men klubbens plan var tvåårig och Uppsala Volleybollsällskap (UVSB), som hade värvat flera spelare med elitserieklausul, tackade nej till kval för att satsa allt på nå eliten under våren 2020.

Då brakade plötsligt allt samman.

– Det var ju det där coronaviruset, säger Patrik Törner, som tillsammans med sin lillebror Michael Jestin tränat laget de senaste säsongerna.

Precis som i de flesta andra sporterna valde volleybollen att avsluta och stänga ned sitt seriespel, ett besked som hade kunnat vara slutet på Uppsalas elitseriesatsning.

– Vi hade värvat flera spelare på tvåårskontrakt med elitserieklausul, så om vi inte skulle gå upp hade de förmodligen lämnat oss efter den här säsongen.

Patrik Törner, som tränar laget tillsammans med sin bror Michael Jestin.

Fick beskedet i måndags

Men på söndagen tog Svenska Volleybollförbundet beslutet att de båda kvallagen, Uppsala och Floby från Falköping får spela i elitserien nästa säsong, och på måndagen fick Patrik Törner beslutet som fick honom att jubla.

– Jag var själv med och spelade i det lag som ramlade ur elitserien för 16 år sedan, så det här känns som en revansch, säger Patrik Törner som då hade sin bror på läktaren.

– Han ar bara ett barn då, så han fick se matchen från läktaren, men det här känns nog som en liten revansch även för honom.

Kommer ni att fira det här beskedet på något sätt?
– Ja, men det lär vi ju göra. Vi hade pausat verksamheten när det stod klar att vi inte hade något mer att spela för. Men nu är vi igång igen med träningarna inför nästa säsong, och något slags firande ska det bli.

Var det väntat att ni skulle flyttas upp?
– Nej, det skulle jag väl inte säga. Man tittade ju lite på de andra sporterna, hockeyn till exempel, som också ställde in. Där flyttades inga lag upp, och då började det kännas lite jobbigt. Men jag hade ändå någon känsla av att vi trots allt kanske skulle kunna få en plats.

TV-bilderna från guldet 1994 på repris

I väntan på ett besked har Patrik Törner vevat de gamla tv-bilderna från den där gyllene säsongen 1994 om och om igen, när UVBS säkrade sitt första SM-guld på herrsidan efter 3–1 i set mot Örkelljunga i den avgörande matchen hemma i ett fullsatt Fyrishov.

– Jag hittade det på Youtube, och det klipper har jag sett ett antal gånger nu. Kvalitén är väl inte den bästa, men vilka härlig minnen – och vilket tryck det var i hallen.

Kan det bli något liknande nu när ni är tillbaka i elitserien?
– Kanske inte under första säsongen, då blir nog målsättningen att undvika kval. Men kanske i framtiden, det hade varit häftigt.

Erik Soxbo, lagets pappa som var kapten när laget ramlade ur elitserien för 16 år sedan.

Tränarens drömvärvning

Hur Uppsalas lag kommer att se ut när det är dags för elitseriecomeback till hösten återstår att se.

– De spelare som vi skrev tvåårskontrakt med blir ju kvar, sedan får vi se, men klart är ju att det blir enklare att värva elitserierutin när vi spelar i elitserien, fortsätter Patrik Törner.

Finns det någon drömvärvning?
– Det finns faktiskt en före detta landslagsspelare som vi har haft en del kontakt med, men jag vill nog vara lite hemlig och väljer att inte nämna några namn just nu.

ANNONS

Målglatt möte eller straff på övertid? Spana in veckans matcher på Europatipset – fixar du 13 rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Tabelltipset: Så slutar elitserien i bandy 2020/2021

ÄMNEN I ARTIKELN

Uppsala

Volleyboll

Örkelljunga