Wimbledon

Megatalangen som har tagit tennisvärlden med storm

Cori Gauff tränas av samma tränare som Serena Williams

Av: 

Ibraheem Alsalman

15-åringen Cori Gauff har chockat en hel tennisvärld och slagit ut både Venus Williams och Magdalena Rybarikova.
15-åringen Cori Gauff har chockat en hel tennisvärld och slagit ut både Venus Williams och Magdalena Rybarikova.

SPORTBLADET

Hon funderade på att byta sport men ångrade sig i sista sekunden.

Sedan gick hon och vann över tennislegendaren Venus Williams.

Här är historien om en av världens allra hetaste idrottstalanger just nu, Cori Gauff, 15 år.

”Jag tror på att jag kan slå vem som helst som står på andra sidan. Om jag inte hade trott på det så hade jag inte ens klivit in på banan”

Orden tillhör Cori Gauff, rankad 313:e i världen just nu. Hon kvalade in till turneringen via wild card efter att ha vunnit mot den högst rankade spelaren Aliona Bolsova (94) i den avgörande kvalet. Därmed blev hon den yngsta tennisspelaren att kvala in till huvudturneringen i modern historia.

I första omgången av klassiska Grand Slam-turneringen, vann ”Coco” – som hon kallas – med setsiffrorna 6–4, 6–4 mot idolen Venus Williams.

Segern chockade en hel tennisvärld. Samtidigt försökte Gauff sätta ord på hur det känns att besegra en idol – i en Grand Slam-turnering.

”Jag vet inte ens hur jag ska förklara hur jag känner”, fick hon fram i presskonferensen efter matchen – och framför exalterade journalister.

”Vet inte ens det”

Under onsdagskvällen stod ”Coco” för en ännu en skrällseger när hon besegrade Magdalena Rybarikova från Slovakien. Hon är visserligen rankad på plats 139 i världsrankningen men var samtidigt i semifinal i den anrika turneringen så sent som 2017.

Efter att återigen inte ha förlorat ett set och vinna med 6–3 och 6–3 är nu Cori Gauff klar för den tredje omgången.

Spelade jag bra? Jag vet ju inte det. Spelade jag bättre än min första match? Om jag får säga det själv så tycker jag faktiskt det”, sa hon efter onsdagens triumf.

Venus Williams och Cori Gauff efter matchen i Wimbledon.

Förlorade inte ett set

The Guardian är förstås djupt imponerade av ”Coco”. De beskriver hennes rörelse som ”elektrisk”, hur hon hinner ner till de lägre bollarna och lyfter framför allt hennes lugn i spelet.

Patrick Mouratoglou, som under en lång tid varit Serena Williams tränare, har jobbat med Cori Gauff under ett antal år. Innan gårdagens match var han orolig över att Rybarikovas sätt att spela skulle vara för svår. Men ju mer matchen gick desto mer ”Coco” spelade upp sig. Till slut fick Magdalena Rybarikova kapitulera och se sig besegrad med två raka set.

Nära byta sport

Cori Gauff kommer från en idrottsfamilj. Hon är född i Florida men växte upp i Atlanta. För att fokusera på bara tennisen valde hon att, tillsammans med familjen, flytta tillbaka till Delray Beach, Florida. Hennes pappa, Corey, var en basketspelare i Georgia State. Mamman, Candi, var löpare på Florida State. När 15-åringen började bli lite äldre försökte pappan, Corey, övertyga sin dotter att ge upp tenniskarriären för att istället satsa helhjärtat på basket. Men Cori hävdar att hon var dålig på att skjuta – och att det enda hon kunde göra på en basketplan var att försvara.

Därför gav försöken inga resultat. Supertalangen insisterade att fortsätta med tennis och det skulle visa sig vara ett helt rätt beslut att ta.

Under fredagen vann Gauff mot 60-rankade Polona Hercog i Wimbledons tredje runda. Hon är därmed framme i åttondelsfinal.

Källor: The Guardian och The New York Times

ANNONS

Vad betalar du för din bilförsäkring? Jämför och pressa priset här!

Extern länk från Compricer

Jämför!

Publisert:

LÄS VIDARE

De kommer dominera framtidens tennis

ÄMNEN I ARTIKELN

Wimbledon

Tennis

Venus Williams