Timmy Hansen världsmästare i rallycross

Timmy Hansen firar världsmästartiteln.
Timmy Hansen firar världsmästartiteln.

Timmy Hansen gick i mål som världsmästare. Men han kunde inte jubla.

Det tog två timmar innan domarna kom med beskedet.

– Det är så fruktansvärt skönt, säger Timmy Hansen.

– Nu kan jag äntligen andas igen.

För fjärde året i rad kommer världsmästaren i rallycross från Sverige. Efter Mattias Ekström och Johan Kristoffersson har Timmy Hansen tagit över tronen. men det var otroligt dramatiskt under säsongsavslutningen i Kapstaden, Sydafrika.

Timmy Hansen, som ledde mästerskapet inför finalen slutade på 211 poäng. Lika många som norrmannen Andreas Bakkerud. Inför finalen skiljde det två poäng mellan rivalerna och Hansen behövde vara före Bakkerud i mål för att vara säker på att vinna titeln.

Det var han inte.

Riskerade att tappa titeln hos domarna

Även om Hansen startade längst fram blev han passerad av Bakkerud, svensken kom tillbaka och bilarna gick i vara varandra. Hansen körde av och var nere på plats fem. Han tog sig i mål som fyra, men eftersom Bakkerud slutade tvåa bakom Niclas Grönholm gick titeln till Sverige.

Trodde alla – till dess att domarna bestämde sig för att titta närmare på situationen mellan Hansen och Bakkerud.

– Jag var så chockad när jag gick över mållinjen och de sa att jag var världsmästare. Jag hade inte sett förbi målgång någon gång i mina förberedelser utan bara sett allt jag skulle göra under helgen, allt jag skulle prestera, säger Timmy Hansen, 27, till Sportbladet.

– Men sedan kom domarnas beslut om att undersöka ärendet igen och det var otroligt jobbigt att behöva gå dit och förklara sig, även om jag naturligtvis inte tyckte att jag gjort något fel. Det är inte så man vill vinna och det var väldigt jobbigt att vänta på deras beslut.

Timmy Hansen firar världsmästartiteln.
Timmy Hansen firar världsmästartiteln.

Första VM-titeln för Timmy Hansen

Det tog mer än två timmar innan domarna bestämde sig för att lägga ner ärendet och inte bestraffa någon förare. Först då kunde Timmy Hansen konstatera att han vunnit sin första VM-titel. Eftersom båda förarna hade lika många poäng, vann Hansen eftersom han har tagit fler VM-segrar under säsongen.

– Detta var nog min bästa prestation under året, jag var så mycket lugnare än vad jag trodde och jag är så nöjd och så glad över att vinna den här titeln. Det har jag drömt om under hela min karriär.

Vägen fram till titeln har varit allt annat än enkel. För ett år sedan meddelade Peugeot att deras fabriksteam lämnar VM, då stod bröderna Hansen utan VM-styrning. Under vintern lyckades familjen Hansen hitta en lösning så att teamet inte bara kunde köra mästerskapet Titans RX utan också kunde satsa så hårt på VM att de lyckades vinna märkes-VM, förar-VM och lotsa fram lillebror Kevin till plats tre i mästerskapet.

– Detta har varit det överlägset mest jobbiga året någonsin, men också det överlägset roligaste och det absolut mest framgångsrika. Dessutom har vi verkligen kämpat med hjärtat, hela teamet för att nå framgångarna och vi har tagit oss igenom så många motgångar på vägen.

Detta är din första VM-titel, pappa har 14 EM-titlar. Vad smäller högst?

– Pappa är nog snäppet värre, EM var det största som fanns när han körde och den här VM-titeln är hans också. Även om han inte satt bakom ratten så har han gjort ett enormt jobb. Nu vill jag njuta av detta och sedan vill jag bara vinna VM igen.

Svenska världsmästare i rallycross

2016 Mattias Ekström

2017 Johan Kristoffersson

2018 Johan Kristoffersson

2019 Timmy Hansen

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.