Mejla

Stefan Alfelt

Alfelt: Förvandlad till rasande tjur – det hjälpte inte

HALLE. Efter tre ronder förvandlades Sven Fornling till den rasande tjuren. Det hjälpte inte.

Dominic Bösel skickade iväg en ständig lång rak vänster, låste, knuffades och skickade till slut Sven i golvet med en slagserie 1.12 in i elfte ronden.

Sven Fornling snuddade vid de riktigt stora boxningsmatcherna. Nu väntar en tung omstart. Om han orkar.

Boxning är en definitiv sport. Höjderna är himmelska, fallen avgrundsdjupa. Dominic Bösel gick in i ringen som en tysk skolad boxare med rutinen från 30 proffsmatcher och grunder från en lång amatörkarriär.

En väldigt bra boxare helt enkelt som jagade Svens IBO-världsmästartitel med klassiskt raka vänsterjabbar som irriterade mer än de skadade. Sven fick ett tidigt jack intill vänsterögat och ringdomaren lät Bösel hålla fast och förstöra alldeles för länge, men så fungerar det i proffsboxning. I praktiken är det väldigt svårt att skapa lag och ordning i en ring där två personer gör allt för att skada varandra.

I perioder släppte Fornling alla bromsar och öste in slag mot sin hopkurade motståndare med samma raseri som Jake LaMotta i favoritfilmen the Raging Bull (Tjuren från Bronx). Slag som kunde räckt för att få ned Bösel, men som inte tog tillräckligt rent för att bli effektiva, samtidigt som urladdningarna sög kraft ur Svens armar och kropp.

Ledde klart på poäng

Knockoutavgörandet kom direkt efter att domaren låtit bli att räkna när Bösel knuffade omkull Sven, vilket domaren kunde gjort eftersom Sven då var rejält skakad. En räkning som visserligen hade betytt poängavdrag för Sven, men som samtidigt hade gett honom välbehövliga sekunder att återhämta sig.

Nu tror jag inte att det hade spelat någon roll. Sven Fornling var oerhört trött efter sina urladdningar. Han blödde lite varstans i ansiktet och Bösel ledde ganska klart på poäng inför de sista ronderna tack vare sina renare träffar.

Så vad händer nu?

Allt beror självklart på hur Sven Fornling kommer att resonera när han lämnat sjukhuset, sovit några timmar och tar några veckor till att tänka igenom sin situation.

Förluster i proffsboxning är inte lika allvarligt i dag som de var för tio-femton år sen då man helst skulle vara obesegrad i 40-50 matcher för att räknas som världsstjärna, men tack vare alla boxningsorganisationernas hånade världsmästartitlar möts numera de allra bästa mycket oftare än de gjorde i dåtiden. Vilket givetvis innebär att färre vinner varenda gång de går match.

Presumtiv utmanare till de bästa

Sven har tagit sig till en nivå som gör att han fortfarande kan anses som en presumtiv utmanare till alla de bästa. En ny VM-match är inte aktuell i nästa match eller nästa igen, men om han tar en välbehövlig semester, laddar om och vinner över ett par hyggliga motståndare kan han definitivt ta sig tillbaka till den nivå han var på när han klev in i Messe Arena.

En alldeles utmärkt genväg kan vara att manövrera sig fram till match om den Europamästartitel som nu blir ledig efter Dominic Bösels kliv upp till att vara en av världens världsmästare i lätt tungvikt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN