Flinck: Går man inte vidare är det ett fiasko

Foto: TT
Johan Flinck.
SPORTBLADET

PARIS. Ut i gruppspelet:

Åttondel:

Kvartsfinal:

Semifinal: eller

Nu ska det bara spelas handboll också om det.

Vis av erfarenheten från damernas hemma-EM ska vi kanske börja med att slå fast förväntningarna och förhoppningarna, och i viss mån kraven, på detta nya, svenska landslag.

Går man inte vidare från gruppen är det ett fiasko = . Det vågar jag säga oavsett hur spelet ser ut eller vad motståndarna presterar. Och trots att Johan Jakobsson inte skulle komma till spel alls. En åttondelsfinal är med andra ord godkänt:

Skulle Sverige nå en kvartsfinal lär betyget bli bra: Minst.

Semifinalplats och spel om medaljerna? Ja, då snackar vi succé: eller

Då utgår jag så här på förhand bara från resultatet, inte prestationen. Men i stora drag hamnar vi nog där ändå, trots spelet.

Nyckeln till att nå en kvartsfinal ligger i att sluta topp två i gruppen. Alltså antingen vinna den eller placera sig bakom storfavoriten Danmark. Då undviker man både Tyskland och Kroatien från grupp C i en åttondelsfinal om de här båda länderna bara spelat sina kort hyfsat rätt.

I så fall väntar troligen Ungern (eller möjligen Vitryssland) i en åttondelsfinal och så här på förhand är det ett helt klart överkomligt motstånd i en åttondelsfinal.

Har Sverige blivit tvåa i gruppen betyder det också att man gjort det riktigt bra och då känns Ungern ännu mer överkomligt.

Sedan väntar med största sannolikhet Frankrike i kvartsfinalen och en tuffare motståndare i handbollsvärlden, med tanke på hemmaplan och fransmännens uppvisning i premiären, kan jag inte komma på i nuläget.

Hur undvikaFrankrike i en kvartsfinal?

Bahrain är inget blåbär

Genom att antingen sluta trea eller fyra i gruppen.

Men då ställs man nog mot Tyskland eller Kroatien i åttondelsfinalen och då lär den svenska VM-resan ta slut redan där.

Enda sättet att undvika en av topp fem-nationerna (som är Frankrike, Danmark, Tyskland, Spanien och Kroatien) i en åttondels- eller kvartsfinal är att vinna gruppen.

Men då måste man alltså troligen besegra Danmark och så här på förhand är de flesta överens om att Danmark och Frankrike är klara finalfavoriter i VM. På förhand känns det som att OS-finalparet är en klass över de andra i det här startfältet. Sedan kommer Tyskland, Spanien och Kroatien i ett segment, därefter ett helt koppel av framför allt europeiska nationer, däribland ­Sverige.

▪▪▪

Sveriges grupp ser på förhand inte ut som någon av de tuffaste. Det problematiska med Sveriges lottning är att man lär ställas mot både Frankrike och Danmark innan man ens är framme i en semifinal.

För att nå den där kvartsfinalen tror jag man behöver bli sämst tvåa i gruppen och då gäller det att inledningsvis avfärda Bahrain och Argentina.

Landslagsledningen och pampar må snacka om att handbollsvärlden växer och att det snart inte finns några blåbärsnationer. Bahrain och Argentina är inte alls några blåbär men Sverige ska förstås besegra båda – också utan Johan Jakobsson (och Jonas Källman).

Ska vara nöjt med schemat

Scenariot håller för en förlust mot Danmark och då väntar nyckelmatcherna mot Qatar och Egypten.

Med tanke på generationsväxling, sjukdomar och skador ska Blågult vara nöjt med spelschemat. Utan att underskatta Bahrain och Argentina finns det möjlighet att spela ihop det ▪▪▪

Kristján Andrésson har tagit ut en av de, på papperet, mest skeva mästerskapstrupperna vi sett: bara en vänstersexa och en högernia – men fyra mitt­sexor.

Dessutom spelar de två ”ensamma” spelarna, Jerry Tollbring och Albin Lagergren, ­”bara” i den inhemska ligan, i Kristianstad. Det är en rätt tuff press att lägga på de två ”ensamma” spelarna, Jerry Tollbring och Albin Lagergren, som fortfarande håller till i Handbollsligan och som bara haft betydligt mindre roller i ett enda mästerskap tidigare (Rio-OS).

Alltid varit lite av en innovatör

Valet att hålla en plats öppen i truppen tyder på att man fortfarande har hopp om att Jakobsson ska komma tillbaka – kanske till nyckelmatcherna mot Qatar och Egypten.

Jag tror inte att han gör det.

▪▪▪

Vågat av Andrésson med en så skev trupp på papperet. Men så har han alltid varit lite av en innovatör. Han var en av de första i svensk handboll, i varje fall på elitserienivå, att spela med västspelare. Han har spelat med fyra nior i Guif och ni minns kanske hans och Janne Ekmans system med att låta målvakterna byta så snart de släppt in fem mål.

▪▪▪

Angående de kanske lite fåniga plusbetygen i inledningen: det ska spelas om det också och scenariorna är många. Säg till exempel att Sverige slutar trea i gruppen, slår ut Ungern i åttondelen och sedan åker ut mot ett Norge som skrällvunnit grupp C. Då kanske vi inte snackar . Och omvänt: man slutar tvåa i gruppen men ryker mot Tyskland, som dabbat sig i grupp C, i en rysare i åttondelen. Då kan vi landa på då också.

Sverige–Bahrain visas i kväll 17:45 på Kanal 5.

FAKTA

Betyg på alla positioner

▪▪▪

Sverige bygger ett nytt landslag och väntas vara som bäst framåt hemma-EM 2020 och OS samma år. Men hur ser potentialen ut på de olika positionerna?

MÅLVAKT

Det ser tunt ut med tillväxten bakom Mikael Appelgren (och Andreas Palicka). Minns när vi hade Johan Sjöstrand och Palicka som kom upp bakom Tomas Svensson, Mattias Andersson och Dan Beutler. Men Appelgren är 27 år, blir bara bättre och bättre och kan förstås stå i tio år till. Palicka har varit med länge men är bara 30 år.

VÄNSTERSEX

Mycket intressant, ung kombo. Jerry Tollbring (bilden), 21, kan bli en världsklasspelare. Emil Frend Öfors, 22, en helt annan spelartyp, en -Jonas Källman-typ.

VÄNSTERNIO

Här ser det oerhört intressant ut med framför allt talangen och åldersstrukturen på Lukas Nilsson(bilden), 20, och Simon Jeppsson, 21. Philip Stenmalm, 24, och Viktor Östlund, 25, har inte samma potential framåt men kan ju fortfarande utvecklas. Sverige har aldrig haft sådan skyttekraft på vänsternio.

MITTNIO

Min starka tro på Jim Gottfridsson (bilden), 24, som en härförare i anfallet i många år framöver står fast. Men den redan långa sjukhusjournalen oroar och man skulle vilja se honom i en ännu större roll i ett topplag. Jesper Konradsson, 22, är en bra mittnia men för svag bakåt och jag ser inte ett världsspelarmaterial i honom.

HÖGERNIO

För fem-sex år sedan var högernio landslagets kanske främsta position med Kim Andersson och Oscar Carlén som toppspelare med Johan Jakobsson bakom. Jakobsson, 29, är kvar, om än skadad i början av VM, och man vill se honom prestera som i EM fler gånger. Där bakom är det tunt om vi tittar ur ett världsklassperspektiv med flera, lite mindre halvdistansspelare som saknar det tunga skottet som ger de lätta målen.

HÖGERSEX

Niclas Ekberg (bilden), 28, och Mattias Zachrisson, 26, är väl egent­ligen . Men de är fem-sex år äldre än kollegerna Tollbring och Frend Öfors på vänsterkanten. De håller i ett antal år till men tittar vi på framtidspotential så är väl frågan om de kommer att bli så mycket bättre än vad de är nu.

MITTSEX

Sätter frågetecken för om 26-årige Andreas Nilssons (bilden) kropp kommer att hålla i så många år till på den yttersta nivån. Har -redan haft sina bästa år? Det har inte Jesper Nielsen, 27, och framtidspotentialen på den här positionen i landslaget handlar mycket om Nielsen som nu tar nya steg under -Noka Serdarusic och Staffan Olsson i PSG.

FÖRSVARARE

För fyra-fem år sedan hade landslaget världens kanske bästa mittblock i Tobias Karlsson och Magnus Jernemyr. Det tar ofta tid att bli en försvarare i världsklass. Nielsen får dra ett stort lass här också. Är han framtiden ihop med Max Darj, 25? I VM får vi veta vad Darj går för på internationell toppnivå men två plus här kan snabbt bli tre plus. Fredric Petersson, 27, finns också där.

Sverige–Bahrain visas i kväll 17:45 på Kanal 5.