Oslagbara duon ska nu vinna Dakarrallyt

Publicerad 2017-01-14

Daniel Elena.

Namnet säger dig kanske inte så mycket – men lägg till hans partner Sebastien Loeb och fram växer ett näst intill oslagbart team.

Nio gånger har de vunnit VM i rally. I dag kan de vinna Dakarrallyt.

Sebastien Loeb inledde sin idrottskarriär som gymnast, men hans talang räckte inte för att nå världstoppen och han hade ingen lust att plugga. I stället drömde han drömde om en egen bil.

Därför hoppade han av skolan, utbildade sig till elektriker och köpte sin första bil. Något år senare körde han ett par mindre rallytävlingar och två år senare, 1997, hittade han en sponsor och då träffade han också kartläsaren Daniel Elena. Tillsammans har de skrivit VM-historia och i dag kan de vinna den klassiska tävlingen.

– I Dakar är navigeringen helt avgörande, sa Elena inför ekipagets andra start i Dakarrallyt.

– När vi körde i WRC målade jag inga färger på mina noter, nu färglägger jag allt. Det är lättare att se och jag måste kunna beskriva saker innan jag ens har sett dem själv.

’Speciellt med Daniel’

Även om de har känt varandra i 20 år, tillbringat mer tid tillsammans än vad var och en gjort med sina respektive fruar så har äventyret Dakar varit en ny resa där båda fick börja om från noll.

– Det mest logiska hade att välja en kartläsare med erfarenhet av Dakar, men det är något speciellt att göra det med Daniel. Vi måste lära oss och förstå det tillsammans, säger Loeb till motorsporttotal.

Dessutom behöver han en partner att dela allt med. Så är livet under Dakar­rallyt.

– Jag trodde att vi skulle vara tillsammans i bilen och kanske på kvällarna, men vi vaknar till och med tillsammans, säger Loeb till Red Bull TV och visar den moderata husbil som de delar under rallyt.

De är överens om att aldrig lägga sig osams och att alltid starta en ny dag från noll.

– Ofta behöver vi inte ens prata med varandra. En blick är allt vi behöver. Vi vet allt om varandras vanor och ovanor. Vi håller oss helt enkelt ur vägen för varandra. säger Daniel Elena.

Fjolårets Dakarrally inledde ekipaget starkt, de ledde tävlingen efter den första veckan – men sedan började problemen. De körde lite för fort, körde fast och tappade tid.

’Allt ska vara perfekt’

– Vi började satsa mot årets tävling redan när vinstchansen var borta förra året, vi försökte hitta egna vägar, inte följa spåret utan komma ut på samma ställe i alla fall, säger Sebastien Loeb.

– Oavsett resultatet vill jag alltid att allt ska vara perfekt, annars är jag inte nöjd.

Efter två veckors tävlande är han lite mer än fem minuter efter Stephane
Peterhansel och är han efter sin teamkollega när tävlingen går i mål i eftermiddag lär han inte vara nöjd.

Räkna med att han och Daniel Elena kommer tillbaka 2018 – för att vinna.