De ska döma Therese Johaug

SPORTBLADET

En VM-medaljör i rodd, en fotbollsspelare med landslagsmeriterad pappa och en volleybollspelare.

Det är trion som ska döma Therese Johaug.

Foto: NTB/VB
Ivar Sølberg, Marit Forsnes och Thomas Laurendz Bornø ska döma Therese Johaug.

I dag inleds de muntliga förhandlingarna i Therese Johaug-fallet vid Ullevål Stadion i Oslo.

Under två heldagar ska parterna, Antidopning Norge och Therese Johaug, tala för sin sak, lägga fram bevis som stödjer den och höra vittnen inför den dömande instansen, Domsutvalget.

Sen är det upp till Ivar Sølberg, Marit Forsnes och Thomas Laurendz Bornø att bestämma Therese Johaugs idrottsliga framtid. De tre är Domsutvalgets tre utvalda domare i Johaug-fallet och har alla suttit i den norska idrottens högsta domstol sedan 2011.

”Kommer klara det utmärkt”

Ivar Sølberg är Domsutvalgets ordförande och kommer också leda förhandlingarna i den fullsatta salen. Tidigare ledamöten Lars Erik Frisvold tror han kommer hantera det bra.

– Juridiskt är det oproblematiskt, men det kanske kan bli en utmaning att hålla ordning i salen med allt som kommer ske. Fotografering och annat får inte störa förhandlingarna. Men det kommer Sølberg klara utmärkt, har Frisvold sagt till VG.

Ingen av ledamöterna har velat tala med media inför förhandlingarna men en titt på deras meriter visar att de har en liknande bakgrund, både juridiskt och idrottsligt.

Foto: NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Idrottsligt är det ordförande Sølberg som har de bästa meriterna. 1976 var han med och tog VM-silver i rodd, fyra utan styrman, något som blev höjdpunkten på hans roddkarriär. Thomas Laurendz Bornø spelade visserligen fotboll på ganska hög nivå i IK Skeid men var aldrig nära sin far, Trygves, meriter med 43 A-landskamper och senare även ett ordförandeskap i norska fotbollsförbundet. Marit Forsnes främsta idrottsliga meriter sträcker sig till volleyboll i norska division två.

Forsnes och Sølberg jobbar på samma arbetsplats även till vardags där båda är domare vid Frostatings lagmannsrett medan Thomas Laurendz Bornø till vardags är vice direktör vid Statens Civilrättsförvaltning.

”Helt galet”

Även i den juridiska karriären är det Ivar Sølberg som sticker ut – men på ett mindre smickrande sätt.

Två gånger har domaren varit i blåsväder. Mest uppmärksamhet riktades mot Sølberg när han utreddes misstänkt för att ha hjälpt två pojkar att rymma från sin mamma till deras pappa under en pågående vårdnadstvist 2002. Enligt de två, nu vuxna, pojkarna ska Sølberg handgripligen hjälpt till att köra de två pojkarna till pappan.

– Det är helt galet att min före detta klient och jag ska ha haft något som helst att göra med en barnkidnappning att göra, sa Sølberg till Sunnmørsposten då.

Ärendet lades ner hösten 2012 och sedan dess har inte Sølberg varit omskriven i sin roll.

Det lär blir annat de närmaste dagarna.

Sportbladet bevakar förhandlingarna på plats i Oslo. Följ allt HÄR med start 09.00

FAKTA

Johaugförhandlingen

Då genomförs förhandlingarna: 09.00–16.00 25–26/1

De dömer: Ivar Sølberg, Marit Forsnes och Thomas Laurendz Bornø är Domsutvalgets tre utvalda domare till förhandlingen.

De är förhandlingens två parter: Antidopning Norge, som företräds av Niels R. Kiæar och Britha Røkenes, och Therese Johaug som företräds av advokaterna Christian Hjort och Mikkel Toft Gimse.

Det yrkar Antidopning Norge på som straff: 14 månader. Med hänvisning till att Clostebol är en förbjuden substans och att Therese Johaug dessutom visat oaktsamhet när hon inte sett ”Dopningsmärkningen på förpackningen”

Så går förhandlingen till: I mångt och mycket är upplägget detsamma som i ett vanligt civilrättsligt mål. Först ska Antidopning Norge och därefter Johaugs representant göra en sakframställan av hur de ser på fakta i målet.

Parterna kommer sedan höra de vittnen och lägga fram de bevis som man på förhand åberopat. Bland vittnen finns allt från experter på analys av dopningsprov till Johaugs vän och landslagskollega Marit Björgen.

Efter vittnesförhören väntar en slutplädering från båda parter.

Det regelverk som ligger till grund för argumentation och bevisföring är Wadas antidopningskod.

När kan dom väntas: De tre domarna kommer först överlägga internt och kommer överens om en dom. Sedan ska domen skrivas ut och beslut väntas cirka två veckor efter förhandlingarna är slut. Närmare datum presenteras i samband med att förhandlingarna avslutas. Domen kommer att gälla från 18 oktober 2016 då den tillfälliga avstängningen trädde i kraft.

Vad händer efter det: Det beror givetvis på utslaget. Men Therese Johaug kan överklaga domen till en inhemsk apelldomstol alternativt överklaga direkt till idrottens internationella skiljedomstol, CAS.