NIVA: Så är livet som världsmästarfavorit

DOHA. Ni spelar rätt illa, ni får ledningsmålet bortdömt och ni får en övertydlig insikt i hur beroende ni verkligen är av er bästa spelare.

Ni vinner ändå.

Livet från den brasilianska sidan, livet som världsmästarfavorit.

Kunde någon kanske vara så snäll att tända ljuset?

Om det nu är någon i arenapersonalen här på 974 Stadium som känner sig manad att jobba med symbolik så får hen akta sig för att inte bli övertydlig framöver.

De 45 inledande minuterna var avspelade, och inget av värde hade hänt. Raphinha förberedde sig för att slå in en hörna då 80 procent av elljusen över planen helt enkelt slocknade.

Rullgardin ner.

Visserligen dröjde det inte särskilt många sekunder innan strålkastarna återställdes – och hörnan som sedan slogs in blev faktiskt rätt farlig – men som halvtidssummering funkade den lilla mörkläggningen bra.

Vill ni veta vad Neymar betyder för Brasilien? Då räcker det med att titta på landslaget utan honom.

Det är kanske inte som en familj utan sin pappa, snarare som en syskonskara utan storebrorsan.

En mental skillnad, absolut, och dessutom extremt tydlig i själva spelet. Det är ingen överdrift att hävda att Neymar på en och samma gång är Brasiliens bästa dribbler, bästa passningsspelare och – faktiskt – bästa avslutare.

Tusentals tomma platser

Att ersätta honom med en framskjuten Lucas Paquetá är som att byta ut en schweizisk armékniv mot en nagelfil. Richarlison fick gå helt utan service, och det som framstått som en offensiv armada med Neymar i mitten hade plötsligt förvandlats till ett lag där de två yttrarna var de enda verkligt konstruktiva spelarna.

Under hela den första halvleken skapade Brasilien en enda chans ur öppet spel, och det var när de två kombinerade med varandra, när Raphinha lyrade över ett inlägg från den ena kanten mot Vinícius på den andra.

Även på läktarna var det som att något saknades. Där fanns en stor banderoll från den beryktade Corinthians-falangen Gaviões da Fiel – de har haft representation på alla Brasiliens VM-matcher sedan torcidan grundades på 1970-talet – men vid avspark fanns där också tusentals tomma platser.

De fylldes sedan upp hjälpligt – arrangörerna sägs fylla tomma stolar med en blandning av volontärer, insläppta migrantarbetare och återsålda biljetter – men fullsatt blev det aldrig den här gången heller. Inga 43 649 heller, oavsett vad Fifa påstår. Och att se hela världens Brasilien spela VM inför småglesa läktare är något som i alla fall jag aldrig varit med om tidigare, något som helt enkelt inte är rätt.

Men vi ska nu inte fastna där. Andra halvlek blev bättre, Brasilien blev bättre.

Världen skimrar gulgrönt igen

Rodrygo och Bruno Guimarães istället för Lucas Paquetá och Fred var två positiva byten, som gjorde Neymar-beroendet lite mindre påtagligt.

Livremmen lossades, laget klev högre och Vinícius blev friare.

Målet borde kommit genom honom – nästa brasse med chans att i alla fall utmana om Ballon d'Or framöver – och det gjorde det ju också.

Vinícius har den där väldigt ovanliga förmågan att först accelerera anfallen med sin förstatouch, för att sedan ändå ha sinnesnärvaron att bromsa in när han ska slå den avgörande passningen eller skicka in bollen i nät.

Målet han gjorde var ett mästerverk i det lilla, och det förändras inte av att det inte godkändes. Det gjorde däremot resultattavlan. Den växlade tillbaka till 0-0 och nu började tiden rinna ut.

Tite skickade in Gabriel Jesús och Anthony också, tömde i stort sett bänken på offensiv. Mindre än tio minuter kvar, och även om inte ett mållöst kryss skulle förhindra Brasilien från att vinna gruppen så skulle det ju vara så grått och mulet.

Var det någon som kunde tänka sig att tända ljuset?

Jepp. Här fanns om inte annat en ansvarstagare som kunde tänka sig att ta lite ansvar. Vakthunden som gör andras smutsgöra, men som faktiskt är rätt skicklig på att göra mål också, om nu ingen annan bemödar sig.

Nu fick det räcka med väntandet, nu fanns här ett jobb som behövde göras. Så Casemiro klev fram, skickade en haubitshalvvolley på strömbrytaren och elektrifierade kvällen.

Ordningen återställd, lystern tillbaka.

Världen skimrar gulgrönt igen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.