Skrällavancemang i Australian Open – Inte hänt på 46 år

Uppdaterad 2024-01-31 | Publicerad 2024-01-24

Ukrainska Dajana Jastremska går mot en historisk semifinal i Australian Open.

Trots segerlyckan ligger fokus på de ukrainska soldaterna.

– Det är mitt uppdrag, säger hon.

Ukrainskan Dajana Jestremska är vidare till semifinal i Australian Open. Detta efter att hon gick segrande mot tjeckiska Linda Noskova i kvartsfinalen (6–3, 6–4). I stället för de sedvanliga autograferna spelarna förväntas skriva i kameran efter varje match, skriver Jastremska meddelanden till de ukrainska soldaterna.

– Jag är väldigt stolt över dem, de förtjänar stor respekt. Jag försöker alltid skriva något för Ukraina, om Ukraina, säger Jastremska.

Genom vinsterna vill Jastremska belysa konflikten i hemlandet och stötta soldaterna som kämpar i kriget mot Ryssland.

– Jag tror att det är mitt uppdrag här. Om jag kan spela bra, kan jag också försöka ge en signal till Ukraina att jag är stolt över dem, säger hon.

Dajana Jastremska.

Första avancemanget på 46 år

Jastremska är den första kvinnliga kvalspelaren som tagit sig till semifinal i Australian Open sedan 1978. Nu väntar även Jastremskas första grand slam-semifinal i karriären.

– Det är trevligt att skriva historia eftersom jag inte var född på den tiden. Det är dags för den nya generationen, säger 23-åringen.

Vägen till semin har dock varit krokig. Ukrainskan var rankad 21:a i världen 2020, men blev avstängd året därpå efter ett positivt dopningstest. Inför Australian Open tvingades den då 93:e rankade Jastremska att kvala sig in i turneringen. Avstängning hävdes när det bevisades att dopingtestet kontaminerats, men vägen tillbaka har varit tuff.

– När jag inledde kvalet hade jag ingen aning om hur långt jag skulle kunna gå. Jag har jobbat med en del saker, personliga, och mitt huvud och känslan på banan är numera bättre sammankopplade.

Ukrainskan ställs i semifinalen på Rod Laver Arena i Melbourne i morgon förmiddag mot kinesiskan Qinwen Zheng som vann med 2–1 i set mot ryskan Anna Kalinskaya.

Följ ämnen i artikeln