Otäcka bilderna på Frida Karlsson efter Tour de Ski-segern

Uppdaterad 2023-01-09 | Publicerad 2023-01-08

Frida Karlsson kollapsade i målområdet efter att ha tagit hem Tour de Ski.

Hon fördes med bår till ett tält där hon fick medicinsk hjälp innan hon var uppe och gick.

– Jag tror inte att vi behöver vara oroliga. Vi kan börja fira nu i stället, säger svenska presschefen Astri Lindbäck.

Charlotte Kalla vann den andra upplagan av Tour de Ski för 15 år sedan. Nu har även Frida Karlsson, som blott andra svenska, vunnit tävlingen men det blev dramatiskt.

Hon hade allt i egna händer inför avslutningen där hon hade 1.12 att gå på, en segersiffra som efter klättringen skrevs till 33 sekunders marginal till finskan Kerttu Niskanen.

Men otäcka scener utspelade sig efter målgång och tv-bilderna visade hur Frida behövde medicinsk hjälp när hon låg helt utslagen i målfållan och lagkamraterna Moa Ilar och Anna Dyvik motade bort tv-kamerorna.

– Frida gör en otrolig insats och lyckas hålla ihop det. Jag är mäkta imponerad. Men det var inte kul att se henne efteråt, det var respektlöst från media att stå och filma när hon kämpar för sitt. Det finns en gräns och den klev man över i dag. Jag fattar inte ens att man hade mage att gå fram och filma, där finns det en del att bli bättre på, säger Ilar till Sportbladet.

Presschefen: ”Vi kan börja fira nu i stället”

Karlsson bars sedan iväg med bår av polis och hon fick medicinsk hjälp i ett tält. En stund senare kom glädjande besked när Karlsson var uppe och gick för egen maskin.

– Hon gick själv och satte sig i bilen själv. Det är klart att det blir lite kaotiskt men så fort jag träffade Frida så var hon lite blek men ändå glad över att hon hade vunnit, säger svenska presschefen Astri Lindbäck och fortsätter:

– Men jag tror inte att vi behöver vara oroliga. Vi kan börja fira nu i stället.

Ja blir det något firande nu?

– Det hoppas vi, jag tror hon får energi snabbt. Lite mat, lugn och ro och en dusch, säger Lindbäck.

Totaltrean Tiril Udnes Weng om Fridas kollaps:

– Det är inte första gången det sker, jag var inte så bekymrad, säger hon.

Skid-VM 2023 i Planica – program och tv-tider