VM-poäng för Sauber – Hamilton vann

avAnna Andersson

Lewis Hamilton jagar en VM-ledning.

Den tog han inte i Spanien.

Men han tog årets andra seger efter en tajt kamp med Ferrari.

– Det är så här racing ska vara, säger Hamilton.

Spaniens GP inleddes med en ordentlig kollision, när Mercedes Valtteri Bottas snuddade vid Ferraris Kimi Räikkönen som i sin tur körde in i Red Bulls Max Verstappen. Efter den incidentet tvingades både Räikkönen och Verstappen bryta. I täten tog sig Ferraris Sebastian Vettel förbi Mercedes Lewis Hamilton och körde till sig en ledning.

– Jag vet inte riktigt vad som hände där, erkänner Hamilton.

– Jag gjorde allt jag ska göra. Jag trodde att jag gjorde det i alla fall, men jag fick för mycket hjulspinn.

Hamilton vann

Därefter utvecklades loppet till en tajt fajt mellan Lewis Hamilton, Mercedes och Sebastian Vettel, Ferrari. Vettel ryckte och under inledningen av loppet och efter sitt depåstopp kom han också förbi Hamilton ut på banan. Bilarna snuddade vid varandra och de 94 000 personerna på läktaren höll andan när de båda bilarna körde vidare sida vid sida:

– Men jag älskade det, säger Hamilton. Det är precis så racing ska vara,

Därefter behöll Lewis Hamilton och Mercedes kylan, Hamilton hade mjukare däck och kunde passera Vettel. Hann vann Spaniens GP; men det är fortfarande Sebastian Vettel som leder VM.

– Jag var lite överraskad över att han kom så snabbt efter mitt depåstopp. Jag hade åtta sekudner, men tappade plötsligt allt. Jag vet inte varför, säger Sebastian Vettel.

– Jag vet inte om vi var ihop med bilarna eller inte efter depåstoppet, men jag hade övertaget. Därefter varvade vi några bilar och jag kunde hålla undan, men så snart jag var ensam så körde han om mig på rakan. Det var synd för mig och bra för honom.

Red Bulls Daniel Ricciardo slutade trea före de båda bilarna från Force India, Sergio Perez och Esteban Ocon.

Valtteri Bottas, som vann i Ryssland, tvingades bryta sedan hans motor gått sönder.

Ericsson precis utanför poäng

För Sauber var Spaniens GP ett steg framåt. Teamet hade bara med sig en större uppdatering, en bakvinge, men båda bilarna kunde vara med och slåss mitt i fältet. Pascal Wehrlein, som i går kvalade ut Marcus Ericsson, fortsatte att imponera. Han valde en strategi med ett stopp och körde in som sjua. Han fick dock en bestraffning på fem sekunder vilket gjorde att en placering, men tog ändå Saubers första poäng för säsongen.

Marcus Ericsson slutade på plats elva, precis utanför poängen. Han gjorde en dålig start och hade sedan oturen att komma ut ur depå när den virtuella säkerhetsbilen var ute på banan och han tappade tid. Han låg dessutom bakom Lance Stroll, Williams, under en lång tid av loppet och tappade tid.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Foto: Manu Fernandez / TT / NTB Scanpix
ARTIKELN HANDLAR OM