Friidrott 2017

”Typiskt fjuttiga gubbar som fått lite makt”

Sjöberg: Fick 1000 dollar för ett dopningsprov

Av: 

Patrik Brenning

SPORTBLADET

Europeiska friidrottsförbundets ordförande Svein-Arne Hansen hotar att stämma Patrik Sjöberg efter svenskens uttalande i Radiosporten.

Nu svarar Sjöberg för Sportbladet och utvecklar hur okontrollerad friidrotten var under bland andra Hansens styre på 1980-talet.

– Vi fick 500 till 1000 dollar för att göra ett dopningsprov, säger Sjöberg.

Debatten kring förslaget om att stryka Europa- och världsrekorden inom friidrotten har övergått till en rak dispyt mellan höjdhopparlegendaren Patrik Sjöberg och Europeiska friidrottsförbundets ordförande Svein-Arne Hansen. Svensken menar att Hansen, sin roll som mångårig ordförande för den internationella friidrottsgalan på Bislett i Oslo, framförallt på 1980-talet snarare dolde än motarbetade dopning.

– Vi fick betalt för att göra dopningsprov, vi som han visste var odopade. Så han har väldigt mycket att berätta om redan som ordförande och kanske ska låta oss som tävlat och varit rena få behålla våra grejer, sa Patrik Sjöberg till Radiosporten.

”Typiskt fjuttiga gubbar”

Hansen har nu, i en intervju med Expressen, svarat med att hota att stämma Sjöberg. Ett utspel som inte får svensken att backa.

– Det är typiskt fjuttiga gubbar som fått lite makt. Svein-Arne Hansen var en stor figur inom världsfriidrotten som arrangör och han måste förstå att faktumet att han nu sitter som ordförande för Europeiska friidrottsförbundet inte ändrar det han sysslade med på 70-, 80- och 90-talet. Vad ska han stämma mig för, frågar sig Sjöberg för Sportbladet.

Står du fast vid det du sa i Radiosporten om att du fått betalt av Hansen för att göra dopningsprov?

– Jag sa inte riktigt så. Det jag sa är att en sådan människa som Svein-Arne Hansen som varit tävlingsarrangör... Det är ingen hemlighet hur det fungerade på 80-talet. Om han nu säger att han inte sagt det eller gjort den dealen med mig kanske han kan säga så men jag kan säga att det förekom väldigt ofta var man än tävlade i Europa. Hansen var en av de stora arrangörerna så det här kan inte komma som någon överraskning för honom. Jag skrev redan i min bok 2011 att vi fick betalt för att göra dopningsprov och att det förekom svarta pengar. Det vet han om. Att han nu går på mig och säger att han personligen inte gett mig pengar för det – nej, det fanns annat folk som sysslade med sånt men som tävlingsarrangör kan han inte komma och säga att det är överraskande eller det värsta han hört under sina 50 år inom friidrotten. Han har hört fan så mycket mer än det jag säger.

Hansen.

”Är inte orolig”

Sjöberg menar att Hansen måste ha känt till vad som hände bakom kulisserna under norrmannens många år som arrangör för den världskända friidrottstävlingen på Bislett i Oslo. Han menar också att norrmannen hade ett ansvar att göra något.

– När han nu sitter som ordförande blir det som jag sagt löjeväckande att det är en före detta tävlingsarrangör som vet om hela problematiken. Då borde han ha gjort något redan på den tiden. I alla fall tagit upp det på sina möten. Han har väldigt mycket erfarenhet i de här frågorna och skulle kunna peka ut de aktiva som ställt krav på att inte göra dopningsprov för att komma till galorna. Han säger att de jag säger är chockerande men han har hört allt och känner till allt inom världsfriidrotten. Likväl som jag gör det. Det finns inga hemligheter. Han hade väldigt stor kostym och tyckte att han styrde världsfriidrotten. Han har pratat med alldeles för mycket människor för att köra pampstilen nu och hota med advokater.

Är du orolig över hans hot?

– Nej. Än en gång: Vad ska han stämma mig för? Det är en officiell hemlighet att det inom friidrotten på 80-talet var tävlingsarrangörerna som styrde dopningskontrollerna. Många har gått ut med den informationen. Jag vet inte hur han skulle ha missat det.

Hur mycket fick du betalt för att göra dopningsprov?

– Mellan 500 och 1000 dollar. Ibland var det värt det men ibland tackade man nej om tävlingen gick väldigt sent på kvällen eftersom kontrollerna tog en jävla tid. Sedan vet jag att folk bytte prov med varandra också. Det var inte som i dag att du har en eller två vakter med dig till kontrollen och måste infinna dig inom en timme. Då kunde du vandra runt inne i de olika rummen där du skulle lämna dopningsprovet. Det vet Svein-Arne om likväl som alla andra.

– Jag vet vad jag pratar om och Svein-Arne var inte en sådan person som lät någon annan ta credd för något så han har haft koll på vad som är sagt och vad som har hänt. Om han vill stämma mig får han göra det men jag vet inte riktigt för vad.

Svein-Arne Hansen kallade i intervjun med Radiosporten Sjöbergs anklagelser för ”påhitt”.

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa veckans toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Leifby: Journalisterna har förlorat sig i kärlek

ÄMNEN I ARTIKELN

Friidrott 2017

Patrik Sjöberg

Friidrott