Emil Jönsson till final – där Kläbo blev besegrad

avErik Karlsson

SPORTBLADET

DRESDEN. Emil Jönsson har haft en blytung höst.

Men trots att han lämnade riktigt ett formbesked genom att bli femma i finalen, som Federico Pellegrino vann, var han allt annat än nöjd efteråt.

– Jag slängde stavar och betedde mig som ett litet barn. Jag var helt skogstokig och så jävla besviken, säger han.

Foto: BILDBYRÅN

En enda topp-30 plats i världscupen innan jul och svaga prestationer även i Skandinavisk Cup tillsammans med en strulande rygg har gjort att OS-frågetecknen har växt för Emil Jönsson.

Men i Dresdens stadssprint fick han äntligen fart på skidorna.

Efter en 16-plats i kvalet slutade han tvåa i sin kvartsfinal innan han imponerade i semifinalen som han vann.

Pellegrino spurtade ner Kläbo

I finalen gick det otroligt fort från start med Johannes Hösflot Kläbo och fransmannen Lucas Chanavat. Emil Jönsson hängde med bra men hade svårt att ta sig fram på den trånga banan och slutade femma.

Vann gjorde italienaren Federico Pellegrino som svepte om fältet på slutet och lyckades besegra årets dominant Hösflot Kläbo för första gången.

– Jag var så jävla arg efter målgång, säger han.

Varför?

– Jag vet inte, men jag slängde stavar och betedde mig som ett litet barn. Jag var helt skogstokig och så jävla besviken.

– Men är man där så vill man.. jag vet inte varför jag reagerade så. Jag vill vara på pallen, jag vill vinna.

”Ser Kläbo nu”

Emil Jönsson var ende svensk att gå vidare från kvartsfinalerna. Teodor Peterson var kvalsjua men hamnande illa till i kvarten.

– Men ja.. det är den överlägset bästa tävlingen jag gjort i år. Vi är med där och jag ser Kläbo. Så det är klart, det är inte katastrof.

För en OS-biljett behöver dock Jönsson fortfarande lyckas i Planica där det är klassisk sprint, precis som på OS.

– Jag var betydligt mer besviken nu än när jag åkte ut i kvalet i Piteå. Nu har jag den här helgen och nästa helg.. det är nu jag ska bevisa att jag har på ett OS att göra. Men det började kännas bra.. haft en bra sommar och sen en katastrofhöst som dödade all typ av känsla.

Svenska herrarna med flest världscupsegrar 00:25
ARTIKELN HANDLAR OM