Mejla

Kristina Kappelin

Ödesmatcher i Champions League – då är till och med Mourinho nervös

Ligahelgen som gått, har gjort det säkra osäkert i italiensk fotboll.

För Inter är duellen mot Rubin Kazan i morgon en sann ödesmatch.

Men först ut är Milan och Juventus, som närmar sig mandomsprovet med goda chanser.

Det är dags för hjärtklappning.

Milan, Juventus och Inter möter sitt öde mot Zürich, Bayern München och Rubin Kazan i kväll och i morgon.

På pappret är de italienska klubbarna betydligt starkare än sina motståndare. Men i Champions League är italienarna det mest eftertraktade villebrådet, lagen många älskar att hata.

Ofta nog faller de i fällan.

Milan oroar mig minst. Bland italienarna är Milan bäst på att hålla huvudet kallt och fötterna varma när det verkligen gäller. De senaste veckornas fina spel har dessutom spätt på självförtroendet betydligt. Nu skiljer bara fyra poäng mellan Inter och Milan i ligatoppen. Inters överlägsenhet håller på att smulas sönder.

Vändpunkten för Milan kom den 18 oktober. Sedan dess har klubben gått från fjortonde till andra plats i tabellen och vunnit varje match utom en. Ronaldinho är på väg tillbaka och Patos talang är alltmer imponerande och explosiv. Zürich har en svettig match framför sig.

Farligt att sänka garden

Juventus problem hela säsongen har varit ojämna prestationer, ofta inom loppet av en och samma match. En psykisk och fysisk berg- och dalbana som inverkat negativt på spelare och tränare, för att inte tala om ”i tifosi”.

Även här handlar det om att bygga upp ett nytt lag med nya huvudrollsinnehavare med hjälp av de äldre och mer erfarna. Claudio Marchisio framträder allt mer tydligt som en av Juventus nya protagonister. Men Del Pieros karismatiska närvaro betyder fortfarande oändligt mycket för Juventus.

Det var gamla och unga stjärnor som hjälptes åt att ge Inter en minnesbeta i lördags. Juve vann med 2–1.

För Juventus är det viktigaste nu att inte ens för ett ögonblick sänka garden. Laget får fira segern mot Inter efter fighten mot Bayern München. Minst två faktorer talar för Juventus: de spelar hemma och Franck Ribéry är skadad. Men Bayern måste vinna för att hålla sig kvar i turneringen och om Ribéry är ute är Robben inne. Juve däremot måste avstå från Chiellini och, kanske, Buffon. För italienarna räcker oavgjort, men mot en motiverad motståndare kan det vara svårt nog.

Fiorentina är inte mycket att orda om. De är redan hemma och slår enligt uppgift ihjäl tiden med sightseeing i Liverpool.

Sightseeing?

I Liverpool?

Mou verkar nervös

Då är det desto mer spänt i Inter. Den förtrollande argsinta lyckliga Mou verkar ordentligt orolig. Hittills har han alltid varit avundsvärt cool och väntat ut segrarna som om han visste att de skulle komma. Men nu uppträder han nervöst och osäkert och det är inte bra för Inter.

Matchen mot Rubin Kazan är därför en ödesmatch i alla avseenden. En eventuell förlust, framförallt efter nederlaget mot Juventus och Milans uppryckning, riskerar att rubba självförtroendet även i ligan. Det skulle även innebära en outplånlig fläck på Mourinhos rykte som störst, bäst och vackrast. Bortsett från heder och ära står 20 miljoner Euro på spel.

Visste the Special One vad han gav sig in på, när han skrev under kontraktet med Moratti?

Inter är en farlig klubb, både för stora fotbollstalanger och exceptionella tränare. De höga lönerna är otroligt lockande. Men klubbkulturen har ett mörkt och destruktivt drag som lätt tar överhanden, oavsett spelare och tränare.

På onsdag måste Inter vinna. En god nyhet är att Wesley Sneijder troligtvis kan spela. Han räddade Inter i sista ögonblicket mot Dynamo Kiev den fjärde november. Även i morgon kväll behöver Inter en hjälteinsats.

avKristina Kappelin