Golf

Nordqvist inspireras av Björn Borg

SPORTBLADET

Anna Nordqvist är ingen vanlig rookie.

Hon har redan vunnit en major, blivit utpekad som Sveriges nya golfstjärna och är uttagen till Solheim Cup.

I TT:s helgintervju berättar 22-åringen om inspirationen från Annika Sörenstam och Björn Borg, sitt starka psyke och tankarna inför mötet med USA nästa helg.

Anna Nordqvist.
Anna Nordqvist.

Tillvaron har förändrats drastiskt för Anna Nordqvist de senaste månaderna. Efter den sensationella segern i LPGA-mästerskapen i juni har hon gått från att vara en tämligen anonym 22-åring till att utropas som Annika Sörenstams arvtagerska. En omställning som till och med påverkat den i vanliga fall så coola Nordqvist från Eskilstuna.

– Man spelar med kameror överallt, det är presskonferenser och media. Det är mycket saker runt omkring som tar tid och det är svårt att veta hur jag ska balansera det med min träning. Det är svårt att förbereda sig men jag får ta det som det kommer, säger hon när vi träffas i Helsingborg under en av få dagar som hon befinner sig i Sverige.

TT: Känner du också att pressen på dig har ökat?

– Ja, folk förväntar sig att jag ska prestera på topp varje gång. Tävlingen efter majorsegern kom jag 36:a och då var det plötsligt ett stort misslyckande. Men för mig spelar det ingen roll vad andra tycker och tänker. Jag bestämde mig för några år sedan att jag ville ge golfen en rejäl chans och se hur bra jag kunde bli. Jag vill gå min egen väg, sätta upp mina mål och jobba långsiktigt. Sedan får jag se hur långt det räcker.

TT: Vad tycker du om att många jämför dig med Annika Sörenstam?

– Det är jättekul att folk nämner mig ihop med Annika. Det hon gjorde under sin karriär är makalöst. Annika har alltid inspirerat mig, jag har sett upp till hennes hårda arbete och hennes målmedvetenhet.

TT: Du visade upp en enorm mental styrka när du spelade hem majorn. Var har du fått ditt starka psyke från?

– Jag har spelat otroligt mycket golf under åren. Jag har varit med i landslaget och spelat EM och VM. Jag har varit på college i två och ett halvt år. Resan hit har varit oerhört lärorik. Jag var 18 år när jag åkte till USA och det är inte helt lätt att komma ensam till ett nytt land. Det har stärkt mig mentalt och gjort mig lite tuffare.

TT: Finns det några andra hemligheter bakom framgångarna?

– Jag har försökt hitta olika sätt att utvecklas på men inte bara från golfen. Jag har läst många självbiografier om svenska idrottsstjärnor för att se hur de nått framgång. Man kan hitta olika nycklar från framgångsrika idrottare. Jag har lärt mig mycket av Annika men även till exempel av Björn Borg. Jag fascineras av hur mycket arbete de har underkastat sig för att nå framgång. Det är bara att inse hur mycket som krävs. Det är lätt att enbart titta på framgångarna men resan dit är inte alltid enkel.

TT: Vad tänkte du när du fick en plats i Solheim Cup-laget?

– Det var en otrolig känsla. Jag har sett två Solheim Cup live och känner till den speciella atmosfären. Jag var i Barsebäck 2003 och minns att det var en stämning som man inte upplever vid en vanlig tävling. Sedan var jag i USA 2005, då fick jag ta del av den amerikanska publiken som är lite mer patriotisk. Redan nu kan jag föreställa mig lite vad som väntar.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Se samtliga Champions League-matcher på C More! Beställ här

C MORE

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Golf

ÄMNEN I ARTIKELN

Golf