Österrike skakas av fylleskandal

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

”Spelare var så berusade att de knappt kunde prata”

1 av 7
Österrikes lagkapten Thomas Vanek var en av spelarna som festade inför åttondelen.

SOTJI. Österrikes hockeytrupp skakas av en fylleskandal.

Enligt österrikiska medier ska vissa spelare ha varit så berusade att de knappt kunde prata – 36 timmar före åttondelsfinalen mot Slovenien.

– Jag hade ingen aning om detta. Jag är chockad, säger förbundskaptenen Manny Viveiros.

Tre Kronor besegrade i går Slovenien med 5–0 i kvartsfinal, ett Slovenien som i sin åttondelsfinal hade slagit ut Österrike med 4–0.

Nu visar det sig att det finns en orsak till Österrikes usla insats i den matchen. Enligt flera österrikiska medier ska spelarna, efter den sista gruppspelsmatchen (3–1-seger mot Norge), ha gått ut och festat rejält. Vissa spelare kom inte hem förrän sex på morgon efter en blöt natt på ett österrikiskt tillhåll i Krasnaja Poljana.

”Det är chockerande”

– Vi hade en riktigt bra chans att nå kvartsfinal, men jag vet inte vad som hände, speciellt inte inför det som kan ha varit den viktigaste matchen i österrikisk hockeys historia. Det som hände efter matchen mot Norge är chockerande, säger förbundskaptenen Manny Viveiros, enligt sportnet.at.

Viveiros säger att han hade fullt förtroende för sina spelare och inte villa agera barnvakt åt dem. Det var frihet under ansvar, helt enkelt.

Ett ansvar som flera spelare struntade i.

– Jag hade ingen aning om detta. Jag blev chockad när jag hörde detta. Vi visste att spelarna skulle dit och äta middag. Men det var planerat att de skulle återvända till sina rum direkt efteråt.

Namn ska offentliggöras

Manny Viveiros säger vidare att ”det kommer bli konsekvenser” för de inblandade och att namnen på de som festade ska offentliggöras inom kort.

Stjärnorna Thomas Vanek (New York Islanders), Michael Grabner (New York Islanders) och förre Leksandsspelaren Michael Raffl (Philadelphia Flyers) ber i ett pressmeddelande om ursäkt för deras oprofessionella beteende med bara ett och ett halvt dygn kvar till en så viktig match.

”Efter segern besökte vi ”Österrikes Hus” för ett privat firande, inte i allmänna utrymmen. Eftersom ingen match stod på programmet under måndagen blev det sent för vissa av oss. Vi anser inte att detta påverkade vår prestation i matchen mot Slovenien. Men vi är medvetna om att vi är förebilder och borde ha flyttat firandet tills efter vår sista match i turneringen”, skriver de tre spelarna.

Besviken på lagkaptenen Vanek

Manny Viveiros köper dock inte spelarnas förklaring:

– Det här var vår fjärde match på sju dagar, där vi mött tre lag som är bland världens bästa. Det kostade mycket energi. Vi hade bara en lättare träning inför Slovenien-matchen eftersom återhämtning är så viktigt.

Viveiros är mest besviken på New York Islanders-stjärnan Thomas Vanek, som han hade utsett till lagkapten.

– Han valde Vanek som kapten för att ha en erfaren ledare, men detta gick uppenbarligen snett. Vi hade tydliga regler att den som missköter sig skickas hem omedelbart. Alla visste också att det under OS var nolltolerans gällande alkohol, säger Dieter Kalt, president i österrikiska hockeyförbundet.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN