Kalla tvåa efter dramatisk spurt

SPORTBLADET

Sprudlande glad efter succén: ”Riktigt skoj i dag”

1 av 3 | Foto: FOTO: BILDBYRÅN

0,8 sekunder.

Så lite skiljde det mellan ettan Marit Björgen och tvåan Charlotte Kalla vid mål efter svenskans urstarka upphämtning i jaktstarten.

– Jag hoppas få känna den här känslan många gånger den här säsongen, sa Charlotte Kalla till SVT efter målgången.

Hon startade som fyra, 45 sekunder bakom segrande Justyna Kowalczyk, efter det som kallades för ”en av hennes bästa insatser någonsin” i ett klassiskt långlopp. Och lördagens form i "mini-touren" i Kuusamo höll i sig till söndagens jaktstart.

– Det var tufft i slutet, men det gick inte särskilt fort sista varvet utan det var först efter långbacken som Therese tryckte på. Så det var ganska stappliga ben i branta backen inför stadion, sa Kalla som på förhand var nöjd med att få jaga tillsammans med Therese Johaug.

Något som blev en lyckad plan.

”Gjorde allt rätt”

Efter tre varv så var de 45 sekunderna uppätna och Kalla låg uppe i ledningen av den tätkvartett som gick ut tillsammans på sista varvet.

– Ett fantastiskt lopp, hon tog ikapp 45 sekunder på en åkare som Kowalczyk. Hon gjorde alla saker rätt, säger förbundskaptenen Rikard Grip som tippade Kalla som tvåa inför avgörande varvet.

Och Grip skulle visa sig få rätt.

Experten: ”Ett galet bra lopp”

Väl på upploppet blev det en dramatisk uppgörelse mellan en norska, en svenska, och en till norska. Där var till slut Björgen för stark och höll undan för Kalla – som i sin tur höll Johaug bakom sig.

– Det var riktigt skoj att få tävla i dag. Jag var nervös inför start, för jag tänkte innan hur spännande det skulle bli, och det blev det ju verkligen.

Och Johaug var imponerad av Kallas åkning:

– Det var lite synd att jag inte nådde hela vägen. Men oavsett är jag väldigt nöjd. Kalla brukar vara stark i säsongsöppningen så någon överraskning var det väl inte, sa hon.

– Ett galet bra lopp, hon tar 20 sekunder på Marit Björgen och spurtar ner Therese Johaug som är en allmänt stark spurtare, det var ett helt perfekt lopp, berömmer Anders Blomquist i SVT.

Britta Johansson Norgren slutade på en elfte plats. Ida Ingemarsdotter klättrade en placering och slutade som 20:e.

ARTIKELN HANDLAR OM