Hårdaste loppet i år för Kalla

SPORTBLADET

”Kommer bli väldigt jobbigt”

Foto: Tuff tävling på hög höjd väntar Charlotte Kalla i Davos.

Davos. Torr luft, höghöjd, hårda stigningar och extra lång distans.

Efter Charlotte Kallas sensationella säsongsöppning väntar i dag hennes hittills svettigaste utmaning.

– Jag är beredd på att det kommer bli väldigt ­jobbigt, säger hon.

Charlotte Kalla tränade i går med mask för munnen för att göra inandningsluften mer skonsam för luftrören. Hon beredde sig för fjärde tävlingen i fjärde landet på fyra veckor. Dagens lopp är värre än de tidigare.

Sträckan är längre, 15 kilometer i fristil, dessutom går tävlingen i de schweiziska alperna.

”Höjden en utmaning”

– Det är inte som att köra tio kilometer nere på lågland. Framför allt höjden kommer att vara en utmaning här, säger Charlotte Kalla.

Hur känns kroppen när du tar ut dig häruppe?

– Jag blir mer flåsig. Det känns som högre belastning. Det är inte mycket vila på vägen upp mot fyra kilometer den här banan. Man ska ligga på hela tiden, men gör man det för mycket får man för stor syreskuld.

Davos ligger 1 500 meter över havet, vilket är ungefär jämnhögt med OS-anläggningen i Soti. Därför blir dagens lopp en föraning om vilka åkare i världseliten som klarar den sortens ansträngning bäst. I fjol var Kalla femma här. 

Osäker form

Nu är hon osäker på om storformen från säsongsöppningen, den som har gjort att hon är tvåa i världscupen före polskan Justyna Kowalczyk, finns med henne en helg till.

– Det är så svårt att veta. Jag kan inte säga om det känns bra eller dåligt. Jag har varit lite överraskad över att det har känts så himla lätt i åkningen när jag har tävlat, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM