Norska oron för Northug

SPORTBLADET

Ifrågasätter motivationen

LILLEHAMMER. Petter Northug är på rätt spår efter viruset och har OS i sikte.

Men nu väcks en del frågetecken kring stjärnans motivation.

Enligt norska tidningen VG är personer kring Petter Northug bekymrade över att stjärnan inte varit en tillräckligt mycket toppidrottsutövare i långa perioder de senaste åren.

Norska tidningen VG skriver i dagens upplaga att folk runt Petter Northug är bekymrade över att nationens stora guldåkare inte varit lika dedikerad sin uppgift som inför VM 2011.

Han har själv velat vara mer social och känna på det vanliga livet utanför idrottsarenan i lite längre perioder än tidigare, skriver VG.

”Något galet mentalt”

Petter Northug själv säger till VG:

– Jag tror aldrig att jag klarar av att vara hungrig som jag var inför OS på hemmaplan i Oslo. Och hade jag varit mer hungrig nu så hade det varit något galet mentalt. Då hade det varit något total fel.

Inställningen fram till VM i Oslo 2011 var extrem.

– Det var det året som jag var mest på hugget och mest hungrig. Då kände man att man hade en press i förhållande till att man skulle försvara Norge på hemmaplan medan man är mer i utmanarposition när man åker till Ryssland eller Sverige, då kan man ödelägga för stora skidnationer, säger Petter Northug.

Nödvändig ändring

Norrmannens tränare Eirik Myhr Nossum menar att det varit nödvändigt för Petter Northug att ändra livsstilen i perioder.

– Det finns fler brister än tidigare. Han behöver långa avkopplingsperioder att ge sig själv tid. Sen tycker han att ”nu måste jag skärpa” och då skärper han verkligen sitt liv. Han är inte längre lika stor morot när han går framåt. Så han måste ge sig själv något annat så det kommer att bli ett fullskaligt försök, säger Nossum.

Vidar Löfshus, landslagschef i Norge, anser att det var på gränsen den inställning Petter Northug hade inför VM 2011.

”Nästan omänskligt”

– Maken till dedikerad person som han var fram till VM i Holmenkollen ska man leta efter länge. Det är nästan omänskligt. Vi var runt på sociala tillställningar och han drack aldrig alkohol och la sig tidigt, säger Löfshus.

ARTIKELN HANDLAR OM