”Mår illa av det”

SPORTBLADET

Nu talar Anja Pärson ut om antigaylagarna

1 av 2

Om prick 60 dagar anländer OS-facklan till Sotji.

Nu talar Anja Pärson ut om de ryska antigaylagarna som hon tror kommer att svärta ner de olympiska vinterspelen.

– Man blir jättebesviken, berörd och illamående, säger hon i Viasats OS-magasin i kväll.

Foto: ”Allsång på Skansen” i somras: Anja tillsammans med sin sambo Filippa Rådin, deras son Elvis och Filippas dotter Emi.

Debatten gick på högvarv i samband med friidrotts-VM i Moskva i somras.

Emma Green-Tregaro kom till arenan med sina naglar målade i regnbågens färger i en protest mot Rysslands förtryckande antigaylagar.

Fokus flyttades från det idrottsliga till det politiska.

Rätt, menade många.

Fel, sa vissa.

Nu när snön börjat falla i Sverige och vintersport-säsongerna åter dragit igång påminns vi om vad som väntar runt hörnet.

Ett nytt ryskt mästerskap. Ett OS i Sotji.

Av allt att döma inne- hållandes nya diskussioner om lagarna som stjäl fokus från de där ringarna i fem olika färger.

Har inte uttalat sig

Det är ett ämne som vår före detta OS-hjältinna Anja Pärson brinner särskilt för, men som hon tidigare dragit sig från att kommentera.

När Anja berättade om sitt livs stora kärlek i sitt sommarprat förra sommaren slog hon sam- tidigt fast att hon inte har för avsikt att verka som ett språkrör för hbt-frågor.

– Gör mig inte till en ikon. Jag är jag, Anja. Gör mig inte till en symbol för era åsikter eller en avbild för vad jag ska representera, sa hon då.

Nu sitter hon som expert i Viasats soffa och räknar ner dagarna till Sotji-OS.

”Berör väldigt många”

Ämnet är omöjligt att inte beröra, så i kvällens OS-magasin som sänds klockan 21.00 i TV10 tar hon ton och berättar om sina känslor för de ryska antigaylagarna:

– Först och främst: när jag fick reda på vad de (lagarna) stod för och vad de innebar, så blev jag jättebesviken, berörd och rätt illamående i kroppen. Därför att det är något som berör väldigt många.

– Jag är en idrottare i grund och botten, är uppvuxen med det, har precis slutat, och då får jag också en känsla och en rädsla över att de olympiska spelen ska svärtas ner.

Diskuterade hemma

Anja berättar att hon och sambon Filippa Rådin suttit flera vändor vid köksbordet hemma i Umeå och funderat, resonerat och diskuterat.

Här är vad de kommit fram till:

– OS har en sådan stor betydelse för så många människor. Och just en människas problem med homosexuella gör att … det blir väldigt tveksamt och svårt att förstå.

ARTIKELN HANDLAR OM

Vinter-OS

Ryssland

Sotji