”De kan förstöra allt för varandra”

avAnna Andersson

SPORTBLADET

Uppgifter: Kimi Räikkönen återvänder till Ferrari – blir stallkamrat med Alonso

Kimi Räikkönen återvänder till Ferrari.

Och blir ny stallkompis med Fernando Alonso.

– De kan förstöra allt för varandra, säger Helmut Marko.

Det har länge ryktats om att Kimi Räikkönen är på väg tillbaka till Ferrari, stallet han vann sin VM-titeln med 2007. Sedan dess har Ferrari inte vunnit någon titel och 2009 värvade italienarna Fernando Alonso, Räikkönen hade då fortfarande kontrakt, men köptes ut ur det och valde att köra rally.

Han kom sedan tillbaka till F1 och Lotus förra säsongen och enligt tyska RTL är han och Ferrari överens om ett nytt tvåårskontrakt.

Något som många inom F1-världen har svårt att förstå.

– Det är en enormt stor risk för konflikter. Alonso och Räikkönen har aldrig haft en bra relation, säger den före detta F1-föraren Karl Wendlinger till ServusTV.

– Båda två har kört F1 rätt länge, men de har aldrig varit polare eller umgåtts. Dessutom är risken för konflikter också stor eftersom Räikkönen har en historia med Ferrari. Han fick bra betalt för att lämna stallet för att Alonso skulle komma 2009. Det kan man inte strunta i, det är säkerligen enormt svårt att komma överens med Alonso som är en riktig alfahane.

Fernando Alonso har under åren hos Ferrari byggt upp sin position. Han är klar etta, arbetar bra tillsammans med testföraren Pedro de la Rosa och han får hjälp av andreföraren Felipe Massa som han dessutom varit tydlig med att han vill behålla i teamet.

”Båda är intressanta”

Massa har dock inte alls presterat det som krävs för att Ferrari ska vinna det ekonomiskt mycket viktiga konstruktionsmästerskapet.

– Sett till vad de presterar och deras fart är båda intressanta. Men det är Alonso som bestämmer säger Wendlinger och syftar på kombinationen Alonso/Räikkönen.

Räikkönen kopplades också ihop med Red Bull, som dominerat sporten de senaste åren, men österrikarna valde istället Daniel Ricciardo eftersom man ansåg att finländaren är för gammal.

– Vi bestämde oss för det som är bäst i ett längre perspektiv och inte för det som är bäst just nu, säger Red Bulls Helmut Marko till motorsporttotal.

– Att sedan styra två förare som Kimi och Sebastian är inte enkelt. Båda hade haft målsättningen att vara bäst.

”Kan förstöra för varandra”

Och han menar också att det kan bli ett problem för Ferrari om de nu väljer att ersätta Felipe Massa med Kimi Räikkönen.

– Fungerar det blir det svårare för oss att vinna konstruktörsmästerskapet, säger Marko till Bild.

–  Eller så förstör de allt för varandra. Vi får vänta och se.

Inte heller Red Bulls stallchef tror på kombinationen Alonso/Räikkönen.

– Jag tror nog att han går, men det är olikt Ferrari. Det har hittills alltid haft en klar etta och en tvåa. Detta ger dem två ettor, säger Horner.

– Det kan vara riktigt svårt med en sådan situation. Med Piquet/Mansell, Senna/Prost, Alonso/Hamilton och Webber/Vettel har det funnits många kritiska tillfällen Det blir en utmaning, men det blir också spännande att se hur Kimi klarar av Alonso.

I morgon ska Ferrari ha ett samtal med Felipe Massa som kört för stallet i nio år. Om Kimi Räikkönen kommer måste han se sig om efter en ny arbetsgivare. Troligt är då att Nico Hülkenberg lämnar Sauber för Lotus, men Hülkenberg sägs också vara aktuell för Ferrari.

– Om jag hade valt åt Ferrari hade jag valt Hülkenberg eller behållit Massa. För de problemen som man får när man väljer Räikkönen kan stjälpa hela stallet, säger Karl Wendlinger.

Fernando Alonso har ett kontrakt med Ferrari till och med 2016. Det italienska stallet har ännu inte bekräftat vem som ska köra med Alonso nästa år utan hälsar att säger att man är nära en överenskommelse med ytterligare en förare.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1