SVT sänder VM – från miljonstudio

Uppgifter: 500 000 euro i hyra för drömläget på Copacabana

Här är SVT:s storslagna planer för VM i Brasilien.

Kanalen hyr en studio på Copacabana som enligt Sportbladets uppgifter kostar 500 000 euro.

– Vi är nöjda med lösningen, säger projektledare Max Bursell.

Så här kan det se ut under sommarens VM. Obs! Montage
Så här kan det se ut under sommarens VM. Obs! Montage

VM i Brasilien blir ett VM utan Sverige. Men att Blågult misslyckades med att kvala in till mästerskapet hindrar inte SVT från att satsa stort på sina sändnin­gar.

André Pops, Daniel Nannskog, Johanna Frändén, Glenn Strömberg och Chris Härenstam kommer att guida tittarna genom ­fotbollsfesten – och de k­ommer att göra det från en studio på ikoniska stranden Copacabana.

– Ja, vi kommer att vara där. Det är inget jag förnekar, säger SVT:s projekt­ledare Max Bursell.

”Inom vår budget”

Det är Fifa som anordnat studiokomplexet på stranden och SVT är ett av tv-­bolagen som köpt in sig på en studio. Enligt Sportbladets uppgifter kostar varje studio 500 000 euro, alltså nästan 4,5 miljoner kronor.

– Jag vill inte gå in på­ ­exakta summor men vi har h­ittat ett antal smarta lösningar som gör att det l­igger inom ramen för vår budget. Det blev en summa vi i slutändan klarar av att ­hantera. Men några fem miljoner kommer vi inte att betala, säger Max Bursell.

Har ni fått rabatt?

– Nej men vi har hittat ett sätt att dela studio med ett annat tv-bolag. Jag vill dock inte säga vilket.

Hur fungerar det rent praktiskt?

– Det kommer inte att märkas utåt. Vi sänder o­lika tider på dygnet. Vi har fixat en bra överenskommelse.

”Olika varianter”

Vad fanns det för andra alternativ?

– Vi har tittat på en ­massa olika varianter och egna ­lösningar men insåg att detta är den bästa. Och vi ­kände från början att när det är VM i Brasilien så ska vi ­inte sitta i en studio i Stockholm. Brasilien är en jätte i fotbollsvärlden och då måste vi vara på plats, säger Bursell.

SVT delar VM-sändningarna med TV4. Totalt kommer de att sända 28 matcher i SVT1/SVT2 och fyra matcher i SVT24. TV4 sänder finalen.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.