Guld till Norge efter Krügerkraschen

SPORTBLADET

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se

PYEONGCHANG/STOCKHOLM.

Först kraschade Krüger.

Sen reste sig doldisen Simen Hegstad Krüger – och vann OS-guld.

– Jag blev inspirerad av Kalla, säger norrmannen.

Herrarnas skiathlon inleddes dråpligt. Simen Hegstad Krüger snubblade efter bara på någon minut på sig själv, bröt staven och föll handlöst till marken. Med sig drog han Andrij Larkov och Denis Spitsov. En kort stund senare var det engelsmannen Callum Smith och Mantas Strolia, Litauen, som vurpade.

Sedan tog det fart – och det rejält. Iivo Niskanen, Dario Cologna och Alex Harvey samt ett helt koppel norrmän satte ett högt tempo som svenskarna hade svårt att hänga på.

”Han ser sliten ut”

Relativt fort hamnade Daniel Rickardsson, Marcus Hellner och Calle Halfvarsson på efterkälken.

Sedan tappade Niskanen sugen i den hårda vinden och den främsta klungans ledning krympte.

– Det är dödfött att ligga först, säger experten Anders Södergren.

Marcus Hellner och Daniel Rickardsson hängde på fint, men Halfvarsson kroknade. Han var elva sekunder bakom vid 11,25km – men hela 42 sekunder efter vid 12,13. Sedan kom han inte ens in till skidbytet och Halfvarsson avbröt hela tävlingen innan det var dags för fristilsdelen.

Krüger reste sig

Med knappt 10 km kvar gick Rickardsson en kort stund upp i täten av en klunga på 17 åkare, men sackade snart efter. Simen Hegstad Kreuger, som alltså föll handlöst i starten, åkte därefter upp i en rejäl ledning och förbi resten av klungan. Som en av de lägst rankade norrmännen kom han upp i en stor ledning.

– Jag trodde att det skulle bli världens värsta dag med den starten jag fick när jag låg ner med bruten stav. Sen tänkte jag: ”det här är min chans att bli OS-mästare”.

Skrällen Krüger höll också undan från övriga norrmännen Martin Johnsrud Sundby (silver) och Hans Christer Holund (brons), och knep OS-guldet i skiathlon. Samtliga tre norrmän hamnade på pallen – men inte förhandsfavoriten Johannes Hoesflot Klaebo (10:a).

– Jag blev inspirerad av Charlotte Kalla när vi satt och tittade på tävlingen i går. Det hon gjorde var väldigt imponerande. Hon visade att det var möjligt att göra något i den sista sprintbacken, säger Krüger till Sportbladet.

Se dramatiska Kreuger-kraschen här

Elofsson: ”Inte bra nog”

Svenskarna då?

Marcus Hellner (12:a) och Daniel Rickardsson (14:e) var med länge men orkade inte hänga på mot slutet. Jens Burman hamnade på 17:e plats och Calle Halfvarsson avbröt.

– Det är inte bra, absolut inte bra. Jag trodde mer om svenskarna, säger Per Elofsson i Kanal 5:s studio.

Hellner höll med:

– Det var svårt och hårt i dag. Jag fick slita och slösa mycket energi. Det var väldigt imponerande av Krüger att vinna. Han var ingen favorit men tog ändå guldet. Folk underskattade nog honom.

Rickardssons kommentar?

– Det gick väldigt tungt på grund av blåsten. Det var ett speciellt lopp. Benen var trötta i dag.

Foto: KANAL5
Så avgörs skidorna i OS 2018 00:16
ARTIKELN HANDLAR OM