Finland straffade Sverige

SPORTBLADET

Tre Kronor tvåa i Sweden Hockey Games

STOCKHOLM (TT)

En poäng mot Finland (1-2 efter straffar) gav Sverige andraplatsen i Sweden Hockey Games.

Men det var spelet mot Ryssland och Tjeckien som gav Hardy Nilsson arbetsro.

- Det är klart att jag känner en viss lättnad, förklarar Tre Kronors förbundskapten apropå kritiken tidigare under säsongen.

Foto: SCANPIX
Finland vann matchen mot Sverige på straffar men Tre Kronor kunde trösta sig med en andraplats i Sweden Hockey Games.

När Nilssons landslag på söndagen avslutade Sweden Hockey Games kunde den svenske förbundskaptenen se tillbaka på en vinter som till tre fjärdedelar varit nattsvart.

* I Tjeckien blev det en tredjeplats efter två förluster och en 2-0-seger över Finland.

* I Karjala räckte 3-1 mot Ryssland inte längre än till en ny tredjeplats.

* I Baltika Cup strax före jul blev Sverige sist, utan seger och med bara två mål på fyra matcher.

Resultaten - de uteblivna - väckte kritiker och krav på förändring och förbättring. Någon ville ha en mer traditionell syn på svensk ishockey, och någon initierade frågan om det inte är dags för förbundskaptenen att kliva åt sidan.

Hardy Nilsson har ändå klamrat sig fast. Han har kopplat grepp om sin vision och sin bild om att ishockey bör spelas offensivt och inte på andras misstag.

Stormen över?

Efter 1-2, på straffar, mot Finland konstaterar Nilsson att ''turneringen som helhet var okej'', att det han kommer minnas är matcherna mot Tjeckien (4-1) och Ryssland (2-4).

Och att stormen kanske blåst förbi.

- Det här gör i viss mån att det bedarrar... de här önskemålen.

Nilsson har inte varit helt oberörd av det som sagts och skrivits.

- Det som är störande är att den som kritiserar, och det rör sig om en handfull personer, inte har tillräcklig hockeykunskap. Men de har sitt jobb, och det kanske inte kan gå att sälja in om det är mer hockeygrundat.

Inte samma nivå

I Sweden Hockey Games avslutningsmatch mot Finland hade Tre Kronor svårt att nå upp till samma nivå som mot Tjeckien eller Ryssland. Eller ens till den nivå som gav 4-3 mot Kanada i öppningsmatchen.

- Det var uppenbart att vi var trötta i dag. Inte mer än stundtals fick vi upp någon särskild fart, så det blev mer kamp än vacker ishockey.

När Sverige ändå tog en poäng räckte det trots allt till en andraplats i den egna turneringen.

Matchen innebar också att Finland lyckades snuva Ryssland på segern i Euro Hockey Tour och tog hem totalsegern för fjärde året i följd.

- Båda lagen var intresserade av varsin poäng, så det bidrog kanske till spelbilden mot slutet, säger Nilsson.

Därmed spelade det ingen större roll att Niklas Andersson - som utsågs till turneringens bäste forward - missade sitt försök i straffläggningen.

Vissa besked

Även om söndagsmatchen var Sveriges sämsta i turneringen fick Hardy Nilsson ändå vissa besked.

Som att femman med Frölundabackarna Magnus Johansson och Ronnie Sundin bakom Johan Davidsson, Niklas Andersson och Mika Hannula är klar att skrivas in i VM-boken.

Som att femman med Ricard Persson och Thomas Rhodin bakom Jörgen Jönsson, Peter Nordström och Magnus Wernblom har stor potential. Persson saknades visserligen mot Finland på grund av en revbensskada, men var innan dess stabil i landslagscomebacken.

Dessutom visade Henrik Lundqvist att han kan vara en VM-målvakt framåt våren.

Hardy Nilsson vill inte gärna spekulera i namn eller siffror inför världsmästerskapet.

- Mycket beror på hur det går i NHL och vilka spelare vi kan få därifrån. Åtta till tolv från det här laget kan hamna i VM, men det kan bli färre. Eller fler.

Jakob Sillén/TT