Ibland undviker jag folksamlingar

SPORTBLADET

Magdalena Forsberg om livet utan skidskytte och ryktena: Folk kommer fram och frågar om jag är gravid

1 av 3 | Foto: magnus sandberg
HAR GULD OCH GRÖNA SKOGAR Magdalena Forsberg har lagt av med skidskyttet. Ändå är kalendern fulltecknad. Från sista tävlingen till semestern hade jag bara varit helledig en enda helg , säger Magda.

BERGEFORSEN

Tävlingskarriären är över, men skidskytte-drottningen Magdalena Forsberg, 34, är fortfarande kvar i rampljuset.

Som föreläsare, sponsor-ansikte och snart som programledare.

Just nu kan vi se henne i tv-reklam.

– Har du sett den? Herregud, jag ser gravid ut och folk kommer fram till mig och frågar om jag är med barn. Men nej, det är jag inte, säger hon.

Den 25 mars 2002: Klädd i en guldfärgad tävlingsdräkt glider Magdalena Forsberg över mållinjen i Holmenkollen.

Sista loppet är avklarat.

Nu har det gått fyra månader sedan hon och maken Henrik avslutade sina karriärer.

Det är fredagseftermiddag och familjen Forsberg – Magdalena, Henrik och hundarna Steffie och Ricco – tar emot Sportbladet i villan i Bergeforsen, utanför Sundsvall.

De har haft en sommar olikt alla andra somrar.

– Vi byggde huset för tio år sedan och först nu känns det som vi flyttat in. Det är egentligen helt sjukt, säger Henrik.

Bor nära sjön

Och Magdalena fortsätter:

– I 20 år har vi rest. Många gånger har det hänt att man vaknat och inte vetat var man är. Inte ens i vilket land. Klart att livet har förändrats.

Mitt ute i skogen, ett stenkast från en vacker insjö, ligger den gula Boro-villan. Bakom huset finns en stor altan, ett grönsaksland och i sjön skymtar en egen brygga.

Det är en idyll.

Fullt värdigt Sveriges populäraste idrottstjej någonsin.

– Usch, egentligen borde jag rensa landet, men det har varit så mycket ett tag. Att måla om huset tog jättelång tid, säger Magdalena.

”Dyrt och onödigt med mc”

Och räknar upp fler ”måsten”, vilket gör Henrik ointresserad. Han vill hellre prata om sin motorcykel – en splitterny Harley Davidson, som står och glänser i garaget.

– Det har blivit några svängar i år och faktiskt: jag har fått med mig Magdalena på en kortare tur. Men nu har vi haft våran gemensamma motorcykelsemester?

– Tycker det är dyrt och onödigt. Dessutom är det jobbigt att ta på sig alla kläder. Fattar inte, vi har ju två bilar och i dom kan man åka mycket bekvämare, säger Magdalena.

– Du förstår inte, konstaterar Henrik.

– Jo, det gör jag visst, replikerar Magdalena.

Tonen är rå, men hjärtlig.

Inne i villan står vinterns priser i ett hörn i vardagsrummet. Pokaler, tavlor och olika utmärkelser ligger och väntar på att bli insorterade i den redan överfulla bokhyllan.

OS-medaljerna från Salt Lake City står på ett skåp.

– Dom ställde jag där när jag kom hem. I övrigt skäms jag lite över att jag inte hunnit med resten. Det har varit så mycket.

Efter ett tag kommer kaffekopparna fram och Magdalenas hemmagjorda rabarberpaj står på menyn.

– Nu har man tid att fixa till sådant här. Jag gillar att pyssla i köket, säger hon.

Trots att Magdalena och Henrik Forsberg har lagt karriärerna åt sidan är det långt ifrån något vanligt Svensson-liv de lever.

Bara en helg helt ledig

I alla fall inte båda två.

– Från sista tävlingen till semestern hade jag bara varit helledig en enda helg. Vi träffades ett tag mindre än vad vi gjorde när vi båda två var aktiva, säger Magdalena.

– Jo, men jag har i alla fall varit hemma. Så skönt att slippa träna. I stället för att tänka på löp-rundor tar man fjärrkontrollen och lägger sig i soffan. Det är livet det, säger Henrik och skrattar.

Magdalena har fullt upp. Föreläsningar, sponsorjobb och det nya tv-jobbet fyller hennes dagbok.

– Tv är kul, men lite ovant. Förhoppningsvis blir jag varm i kläderna. Men jag tar det för vad det är. Misslyckas jag så misslyckas jag. Mitt liv står inte och faller med det, säger Magdalena.

Testar äventyr i tv

Hon söker kickar. Som före detta elit-idrottare är hon van att sätta upp mål och förverkliga dem.

– Egentligen är jag väl dum, jag menar: jag vill ju inte vara i rampljuset längre. Jag är redan tillräckligt känd och skulle helst av allt vilja slippa uppmärksamheten. Men samtidigt söker jag utmaningar och för mig är det här verkligen en utmaning.

Första programmet sänds någon gång i januari.

– Jag åker runt och testar olika äventyr, saker som jag inte kan och vill pröva på. Det låter kanske luddigt, men jag får inte avslöja mer. Tids nog får ni veta. Men så mycket kan jag väl säga att första avsnittet är klart och att det var roligt att göra det.

Just nu är ses hon dagligen i tv-reklam för ett livsmedelsföretag.

– Du, har du sett den? Herregud, jag ser gravid ut och folk kommer fram till mig och frågar om jag är med barn. Men nej, det är jag inte. Förklaringen är att jag har en knytblus och i profil ser min mage jättestor ut, jag vet, säger Magdalena.

– Men jag skulle nog också ha undrat, tillägger hon med ett skratt.

Magdalena Forsbergs popularitet är oomtvistad.

Hennes bländande leende, folkliga framtoning och trevliga sätt har gjort henne till den mest älskade idrottstjejen någonsin i Sverige.

– Det är nog först nu det gått upp för mig att jag verkligen är omtyckt. Fortfarande får jag massor av brev och folk kommer fram på stan och tackar för det jag gjort. Det är nästan lite pinsamt och ibland undviker jag stora folksamlingar, säger Magdalena.

Ingen saknad

Tiden som skidskytt har hon lagt bakom sig och från den tiden saknar hon nästan ingenting.

– Egentligen inte, annat än alla kompisar man lärt känna genom åren. Det är dom jag kommer att längta till när säsongen drar igång. Själva tävlandet är ett avslutat kapitel. Var sak har sin tid och nu ska jag gå vidare.

Väl ute igen beklagar sig Magdalena över allt hon inte hunnit med på tomten.

Inte ett ljud säger hon om att hon knappt tränat sedan den där soliga söndagen i Holmenkollen.

Hon och Henrik har börjat sina nya liv.

Magdalena tycker till om:

Patrik Thornéus