I nästa lopp ska du dö...

SPORTBLADET

Alsgaard hotade Sommerfeldt: Det var inte alls roligt

Skidstjärnan Thomas Alsgaard har haft en tuff helg och i går rann sinnet över för honom.

På prispallen attackerade han Rene Sommerfeldt.

- Han sa åt mig: "I nästa lopp ska du dö", säger tysken.

Foto: FÖRLORADE OCH TÄNDE TILL Thomas Alsgaard blev förbannad på tysken Rene Sommerfeldt, som han tyckte stängde vägen på upploppet. Efter målgång, i samband med prisutdelningen, ska norrmannen ha sagt: I nästa lopp ska du dö .

Slutsträckan i världscupsstafetten i Kiruna blev en tuff uppgörelse mellan Alsgaard, Sommerfeldt och italienaren Christian Zorzi. Trion höll ihop in på stadion och det var med 200 meter kvar som bråket började. Thomas Alsgaard hamnade sist och för att ta sig förbi tysken tog han tag i hans stav.

På upploppet fortsatte gruffet. Den här gången var det Sommerfeldt som stängde vägen för norrmannen - och Christian Zorzi utnyttjade tillfället och vann.

I mål var han en meter före Alsgaard.

Slet av mössan

Thomas Alsgaard var vansinnig efteråt och när han passerade Sommerfeldt i målfållan drog han av tysken mössan och de heta känslorna fortsatte på prispallen.

- När han klättrade upp på pallen kom han fram till mig och sa: "i nästa lopp ska du dö". Det var inte alls roligt, säger Rene Sommerfeldt.

Norrmannen förnekade i går kväll att han skulle ha uttalat hotet. Via landslags-ledaren Björnar Håkansmoen hälsar han:

- Jag har inte sagt någonting.

Rene Sommerfeldt konstaterar att det blev en extra laddad stämning, eftersom det var problem med vem som skulle dra under loppet.

- Jag försökte gång på gång få någon att gå upp och hjälpa till, men då stannade de (Alsgaard och Zorzi). Jag fick göra hela jobbet själv, säger Rene Sommerfeldt.

Upprörda tyskar

Tyskarna var upprörda efteråt och tog kontakt med internationella skidförbundets längdchef Bengt-Erik Bengtsson för att lämna in en protest.

- Det gick aldrig så långt att dom gjorde det. I stället valde vi i juryn att själva titta på tv-bilderna. Och visst, det Alsgaard gjorde när han tog tag i Sommerfeldts stav var inte snyggt. Han hade tur och vi bedömde att det skulle räcka med varning, säger Bengtsson.

Jobbig vecka

Rene Sommefeldt konstaterar om den andra incidenten - när han stängde vägen för Alsgaard:

- Sådant som händer i stridens hetta.

Längdbasen Bengt-Erik Bengtsson har inte hört talas om Thomas Alsgaards påstådda ordval på prispallen.

- Det vet jag ingenting om. Vi står inte och lyssnar på vad folk säger åt varandra. Det skulle vara omöjligt såklart, säger han.

Vad innebär varningen?

- Gör Alsgaard en liknande sak en gång till kommer han att bli straffad.

Thomas Alsgaard har haft tufft veckoslut. Det började i onsdags kväll när TV2 Norge visade dokumentären om dopning - en dokumentär som innehöll flera felaktigheter. I lördags kom Alsgaard på 16:e plats i premiären och sedan bråket i stafetten.

Till slut fick norrmannen nog.

Norrmannens jobbiga vecka

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM